ANKARA'DAN HABER VAR

Siyaset Bilimci Görmez: Partilerin ittifakı seçmenin ittifakını getirmiyor

Siyaset Bilimci Görmez, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde oy oranları ile ilgili yaptığı araştırmaları Radyo Sputnik’te paylaştı. Seçmenin partilere göre değil, cumhurbaşkanı adayını göz önünde bulundurarak oy tercihinde bulunduğunu kaydeden Görmez, milletvekili listelerine dikkat çekerek Millet İttifakı’nda bir depreme neden olabileceğini savundu.
Sitede oku
Ankara’dan Haber Var programında Siyaset Bilimci Prof. Dr. Kemal Görmez, Aysel Alp’in sorularını yanıtladı. Görmez, anketlere yansıyan oy oranlarını paylaştı ve seçime giden Türkiye gündemini yorumladı.
Siyasi partilerin kurduğu ittifakların seçmenin de bir birlik içerisinde olmasını sağlamadığını dile getiren Görmez, “İttifakların da şöyle bir sıkıntısı var; İttifak olmak demek partilerin yukarıda ittifakı seçmenin aynı düzeyde ittifakını getirmiyor. Yani partilerin oylarını toplayıp şu etti deme şansımız yok. Bunu sahada görmüyoruz. Seçmen bazı bölgelerde Anadolu’da partisi ile cumhurbaşkanı adayını ayırıyor. Dolayısıyla parti blok olarak ittifaka giderken blok olarak oraya kaydolmuyor” dedi.

‘Millet İttifakı’nda aday listeleri sonrası deprem olur’

Geçmişe atıfta bulunarak parti bağlılığının olmadığını ifade eden Görmez, milletvekili aday listeleri YSK’ya verildikten sonra Millet İttifakı’nda bir ‘deprem’ yaşanabileceğini savundu. Görmez, Millet İttifakı içinde aday listelerinden sonra bir deprem olur. Özellikle CHP’de bekliyorum. CHP ister istemez diğer 4 partiye; Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek ve DEVA Partisi’ne listelerinde yer verecek. Örneğin Demokrat Partili biri, Mersin’de Mersin seçmenine aykırı bir isim geldiğinde Mersin’deki 4 yıldır milletvekilliği yapmış bir adam liste dışı kaldığında ne yapacak? İnsanların partilerinden daha ziyade menfaatleri önemli hale gelmeye başladı. Herkes kendini düşünür halde. Geçmişteki kadar parti bağımlılığı yok. Dolayısıyla bu tüm partilerde yaşanır. Yine bloklar içinde kaymalar olur, ideolojik olarak çok farklı olduğu yerlere gitmezler. Gitse de seçmenini götüremez. Bu ihtimalleri sahada görüyoruz” şeklinde konuştu.

’12 milyon seçmen kararsız’

Yüzde 20’lik kesime tekabül eden 12 milyon seçmenin kararsız olduğu bilgisini paylaşan Görmez, söz konusu seçmen ile ilgili detayları aktardı. Görmez, şunları kaydetti:

“Yüzde 20’lik bir seçmen nereye gideceğini karar vermiş değil. Yani 12 milyon seçmen kendi blokları içinde bir yerlere gidebilir. Bunun 6 milyonu genç seçmen. 18-25-26 bu Z kuşağı olan seçmen; üstünden 32 yaşına kadar olan toplamda 9 milyon seçmen var. Yani 18-30 arasında 9 milyon seçmen var. Bunlar siyasal sistemle çok fazla uyuşma içinde değil. Mevcut durumu beğenmiyor. Demokrasi, liyakat, adalet, hürriyet istiyor. Umut bekliyor. Bunların önemli bir kısmı eğitimli seçmen. 32’nin dışında da 3 milyon civarında kabaca beyaz yakalılar dediğimiz orta alt sınıfta yerini bulamamış, bir kısmı özgürlüğüne düşkün bir kesim var. İstiklal caddesi, Ankara’da Tunalı, Kızılay seçmeni diyelim. 3 milyon civarında bunlar. Bu 12 milyonun tavrı bu seçimi belirleyecek bir şey.”

‘İYİ Parti’nin oy oranı çıkaracağı adaylara bağlı’

Partilerin oy oranları ile ilgili bilgi paylaşan Görmez, İYİ Parti’nin masadan kalkma ve yeniden oturma sürecinin seçmende bir kafa karışıklığı yarattığını kaydetti. Görmez, şu açıklamaları yaptı:

“Partilerin kemikleşmiş seçmenleri olduğu yerde duruyor. Partiler bazında Ak Parti; 33-35 arasında gidip geliyor. CHP; 25 bandında. MHP 7-8 bandında. HDP 10 bandında devam ediyor. İYİ Parti’yi ölçmekte biraz zorlanıyoruz. 10 civarı bir tabanı var ama bunun üzerindekiler gidip geliyor. Seçmende bir kafa karışıklığı oluştu masaya oturma kalkma esnasında, o dönem kısmi bir oy gitti. Şu an toparlanmaya çalışıyor. CHP merkez seçmeninden bir kısım gelmişti İYİ Parti’ye. Onların sınırlı da olsa bir geri dönüşü var. Ama merkez sağdan bir kısım seçmen de tekrar İYİ Parti’ye doğru yöneliyor. Ama bunu ölçmek için adayları beklemek lazım. Bu bildiğimiz partiler içerisinde adaylara en fazla endeksli parti İYİ Parti gözüküyor. İYİ Parti adaylar çerçevesinde son derece etkiye açık bir parti gibi gözüküyor. İyi aday listeleri ile oyunu daha da artırabilir.”

‘Sahada Memleket Partisi rüzgarı esti’

Memleket Partisi’nin son 15 gün içerisinde öne çıktığını bildiren Görmez, 12 milyon kararsız seçmenin önemli bir kısmının Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’ye yöneldiğini bildirdi. Görmez, şunları söyledi:

“Geçen 15 gün içinde sahada bir Memleket Partisi rüzgarı esti. Özellikle Akdeniz havzasında; Antalya’da, Mersin’de, Adana’da Memleket Partisi’ne bir yöneliş var. Ama bu yöneliş diğer partilerin kemik oylarından değil. Büyük bir kararsız kitle vardı. Memleket Partisi’nin daha çok buralardan oy aldığını görüyoruz. Şu anda 12 milyonun içinde önemli bir kısmı İnce’ye yakın gözüküyor. Partilerin oylarıyla cumhurbaşkanı adaylarının oylarının arasında bu dönem bir fark zaten görüyorsunuz. Ama burada da bir belirsizlik var. İlerleyen zamanlarda seçim yarışı kızıştıkça halkın temayülü genellikle kazanana doğru gider gibi bir tespitimiz var geçmişten bu yana. Yani iktidara oynayamayan partilerin oylarında kısmi düşüşler yaşanır. Muharrem Bey’in partisinde adaylar önemli bir sorun teşkil edecek. Kimler yer alacak? Kamuoyunun güvendiği isimler olacak mı? Onu henüz göremiyoruz.”

Yorum yaz