Fransa'da tam emeklilik maaşı için asgari emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmasından ötürü 'mezarda emeklilik' diye nitelenen reforma karşı aylardır düzenlenen grev ve protestolarla hayat felç olurken, son dakika çabası niteliğindeki müzakerelerden de olumlu sonuç çıkmadı.
'Başbakan yaş tartışmasının açılmasına bile izin vermedi'
Başbakan Elisabeth Borne'u emeklilik yaşını yükseltmekten geri adım atmaması halinde toplantıyı terk edeceklerine dair uyararak masaya oturan sendikalar, bir saatlik görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada "Başbakanın bu tartışmaya girilmesine bile izin vermemesi, aleni bir fiyaskodur" dedi.
Bu arada 50 kadar protestocu Paris'in Champs-Élysées (Şanzelize) Caddesi'ndeki Zafer Takı'na çıkarak '64'e hayır' pankartı astı.
'Geri çekilmesinden başka demokratik çıkış yolu yok'
Hükümetin tartışmalı yasa tasarısını ocak ayında parlamentoya sunmasından bu yana her iki taraf arasında bu türden ilk toplantının ardından 8 sendikanın sözcüsü olarak konuşan Fransız Hristiyan İşçileri Konfederasyonu (CFTC) Başkanı Cyril Chabanier, şunları söyledi:
Başbakan'a emeklilik reformunun ne kadar adaletsiz olduğunu ve geri çekilmesinden başka bir demokratik çıkış yolu bulunmadığını bir kez daha belirttik. Başbakan ise metni korumak istediğini söyledi ki, bu, vahim bir karardır. Fransa'daki sosyal krize, demokratik kriz de eklendi.
Sendika liderleri, Fransız halkını yarın rekor katılımla sokaklara çıkıp toplu halde greve gitmeye çağırdı. Resmi rakamlara göre, 7 Mart'ta Fransa çapında rekor bir katılım olan 1.2 milyondan fazla insan reforma karşı yürümüştü.
En büyük sendika olan Genel İş Sendikası'nın (CGT) yeni Başkanı Sophie Binet daha fazla protesto ve grev çağrısında bulunarak şöyle konuştu:
Radikalleşmiş bir hükümetle karşı karşıyayız. Başbakan, reformun geri çekildiğini açıklamazsa toplantıyı terk etme kararı almıştık ve öyle de yaptık.
Seferberliği sonuna kadar, hükümet bu reformu geri çekmekten başka çıkış yolunun olmadığını anlayana kadar devam ettirmeliyiz. Bu reform yürürlükten kaldırılana dek normal hayata geçemeyiz.
Son sözü 14 Nisan'da Anayasa Konseyi söyleyecek
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile başbakan atadığı Elisabeth Borne'un anayasanın verdiği yetkiyi kullanarak 16 Mart'ta reformu meclisten oylatmadan geçirmesiyle tepkiler çığ gibi büyüdü. Emeklilik yasası değişiklikleriyle ilgili son sözü, 14 Nisan'da Anayasa Konseyi söyleyecek. Konsey onay verirse 'mezarda emekliliğin' yasalaşması önünde engel kalmayacak.
Anayasa Konseyi'ne çağrı
Merkezci sendika CFDT'nin Başkanı Laurent Berger, "Vahim bir demokrasi krizi deneyimliyoruz" uyarısı yaparak ekledi:
Anayasa Konseyi'nin bilgeliğine sesleniyoruz... Demokrasimizin teskine ihtiyacı var ve bu teskin ancak metnin uygulanmaması yoluyla sağlanabilir.
Macron'un danışmanına göre 'demokratik krizden söz edilemez'
Fransa alev alev yanarken, 3 günlük Çin ziyaretinde bulunan Macron'un bir danışmanı, toplantının başarısız olmasına rağmen, 'Fransa'da demokratik kriz yaşandığını' yalanladı. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan danışman, "Tasarının yasalaştığı, halka açıklandığı ve hükümetin sorumluluğunu üstlendiği bir ortamda demokratik krizden söz edilemez" dedi.