Ukrayna krizi

Belarus: Ukrayna’da birlik ve silah transferinin durdurulacağı bir ateşkes ilan edilmeli

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, halka sesleniş konuşmasında, Ukrayna’da birliklerin bir yerden bir yere konuşlandırılmasının ve silah transferinin de durdurulmasını içeren bir ateşkes ilan edilmesi çağrısını yaptı.
Sitede oku
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko televizyonlardan yayınlanan halka sesleniş konuşmasında, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya yaptıkları askeri yardımlar nedeniyle nükleer savaştan endişe ettiğini kaydetti ve gerilim iyice tırmanmadan Ukrayna’da ateşkes ilan edilmesi gerektiğine inandığını belirtti.
DÜNYA
Lukaşenko, 31 Mart'ta Belarus halkına ve parlamentoya hitap edecek
Lukaşenko, “Gerilim tırmanmadan şimdi durmalı. Askeri eylemlere son verilmesini teklif etme riskini alıyorum. Birliklerin bir yerden bir yere konuşlandırılmasının ve silahlarla askeri araçların sevk edilmelerinin durdurulmasını içeren bir ateşkes ilan edilmeli. Her şey olduğu yerde durmalı” çağrısını yaptı.
Belarus Devlet Başkanı, “Batı, askeri eylemlerdeki bu duraklamayı yeniden aldatarak kendini güçlendirmek için kullanırsa o zaman Rusya, gerilimin tırmanmasını önlemek adına askeri sanayisinin tüm gücünü ve olanaklarını kullanmakla yükümlüdür. Buna fosfor bombaları, zayıflatılmış ve zenginleştirilmiş uranyum da dahildir” ifadelerini kullandı.

'Üçüncü Dünya Savaşı’nın eli kulağında' diyen Lukaşenko'dan Ukrayna'da ön koşulsuz müzakere çağrısı

“ABD ile uydularının çabaları sonucunda (Ukrayna’da) topyekun bir savaş başladı. Nükleer atışları içerebilecek Üçüncü Dünya Savaşı’nın eli kulağında” uyarısını yapan Lukaşenko, ‘ön koşulsuz müzakere’ çağrısı yaptı: “Topraksal, yeniden yapılandırma ve güvenlikle ilgili tüm meseleler müzakere masasında hiçbir ön koşul öne sürülmeden çözülmelidir.”
Lukaşenko, Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silahlar yerleştirecek olmasına ilişkinse, ‘Belarus’un, kendisine 1990’larda verilmiş olan garantilerin ihlal edilmiş olması nedeniyle topraklarına nükleer silahları geri döndürmek zorunda kaldığını’ belirtti.
“Kendimizi içinde bulduğumuz bu mevcut koşullarda, Belarus’a nükleer silahların geri döndürülmesi için Rusya Devlet Başkanı (Vladirmir) Putin ile acilen görüşmelere başladım” diye devam eden Belarus Devlet Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “(Putin ile gerçekleştirdiğim) bu görüşmeler; yaptırım uygulanmayacağı, baskı yapılmayacağı ve saldırı ya da devrim planlaması yapılmayacağı garantilerinin verilmesi üstüne 1990’larda geri çekilen nükleer silahların geri döndürülmesiyle ilgiliydi. Ancak bu garantilerin tamamı çiğnendi, hepsi ihlal edildi.”
Ukrayna krizi
Belarus: Rus nükleer silahlarının topraklarımızda konuşlandırılması NPT ile çelişmiyor
“Müzakere masasına oturulması gerektiğini ve bir anlaşmaya varılması gerektiğini herkes çok iyi anlamalı. Ancak Ukrayna ordusunun karşı saldırıya geçeceğine ilişkin konuşmalar yapılıyor. Bence bu, son derece tehlikeli olur, bu koşullarda olabilecek en kötü şey bu olur. Çünkü bu, müzakere sürecine ilişkin umutları yok edebilir ve gerilimin geri döndürülemez bir biçimde tırmanmasına sebep olur” ifadelerini kullanan Lukaşenko, “Nitekim nükleer silahları olan bir ülkeye (rusya) karşı zafer kazanmayı beklemek deliliktir” vurgusu yaptı.
Ayrıca, ‘Rusya’nın potansiyelini hafife almanın aptallık olacağını’ kaydeden Belarus lideri, “Rusya’nın askeri sanayi üretiminin tam kapasiteye çıkması hâlinde barıştan bahsetmek zor olacak” uyarısını yaptı.

'Gerekmesi halinde stratejik nükleer silah için Putin'le anlaşırım'

Rusya’nın Belarus’a yerleştireceği taktik nükleer silahların ülkesine ‘sadece burada tutulması için gönderildiğinin düşünülmemesi gerektiğini’ belirten Lukaşenko, gerekirse egemenlikleri ve bağımsızlıklarını korumak için bu silahları kullanacakları uyarısını yaptı.
Lukaşenko ayrıca, gerekmesi hâlinde Rus mevkidaşı Putin ile ülkesine stratejik nükleer silah yerleştirmesi konusunda anlaşmaya varacağını da ekledi.
Yorum yaz