Ukrayna krizi

Slovak muhalefeti, Ukrayna'ya savaş uçağı tedarikine karşı suç duyurusunda bulundu: Anayasaya aykırı

Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik eden Polonya'dan sonraki ikinci NATO üyesi Slovakya'da Başbakan Eduard Heger'in 13 MiG-29 bağışlama kararı hakkında muhalefet suç duyurusunda bulundu.
Sitede oku
Slovakya'da hükümetin Ukrayna'ya savaş uçakları verme kararı hakkında suç duyurusunda bulunan anamuhalefet partisi, bunun anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

13 uçaktan dördü teslim edildi

Muhafazakar-popülist Başbakan Eduard Heger, 17 Mart'ta 13 Sovyet yapımı MiG-29 uçağını Ukrayna'ya teslim etme kararı aldığını açıkladı. 23 Mart'ta bu uçaklardan ilk 4'ü Ukraynalı pilotlar tarafından ülkelerine götürüldü.
Ukrayna krizi
Slovakya, Ukrayna'ya 13 adet Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı veriyor
Bugün Pravda gazetesine konuşan anamuhalefetteki Yön-Sosyal Demokrasi (Smer-SD) partisi lideri Robert Fico, 'hükümetin Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik etmek için gerekli yetkiye sahip olmadığını' söyledi.

'Düşmüş hükümetin böyle bir karar alma yetkisi yok'

2006-10 ve 2012-18 dönemlerinde başbakanlık yapmış Fico, 'Heger'in azınlık hükümetinin aralık ayında güvensizlik oyuyla düşürüldüğünü, dolayısıyla göreve sadece vekalet ettiğini, anayasaya göre bu türden temel dış politika ve askeri kararlar almak için yetkisinin bulunmadığını' belirtti.
Dün akşam devlet haber ajansı TASR'a konuşan Smer-SD Sözcüsü Jan Mazgut da 'görevi kötüye kullanma ve sabotajla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını' söyledi.

Hükümet parlamento onayı gerektiğini biliyor

Aslında Başbakan Heger ve Savunma Bakanı Jaroslav Nad, başta parlamentoda oylanmadan Ukrayna'ya savaş uçağı tedariki kararı verilemeyeceğinden söz etmişti.

Ama 5'te 3'lük çoğunluğu yok

Muhalefetin bazı kesimlerinin yardımıyla mecliste basit çoğunluğu elde edebilecek konumdaki hükümetin uçak tedariki yetkisi içinse anayasal çoğunluğa (Slovakya'da 5'te 3) ihtiyacı var. Bunu toplayamayacaklarından, Savunma Bakanı Nad, hükümetin elinde tuttuğu ancak yayımlamadığı hukuki bir analize atıfla parlamentoyu dahil etmeden böyle bir karar alabileceği iddiasını ortaya attı.
Yorum yaz