SEYİR HALİ

Yalova Garden Müdürü Sadıç: 1 dönümlük tarım alanını 23 dönümlük verimliliğe dönüştürebiliyor

Toprağı olmayanların, daha önce hiç tarım yapmamış insanların bile üretici olabildiği çok katlı sera sistemlerini üreten Yalova Garden A.Ş.’nin müdürü Semih Sadıç, ‘Çok katlı sera sistemini kullanmanız için üst düzey bilgilere sahip olmanız gerekmiyor’ dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına Yalova Modern Seracılık Satış ve Pazarlama Müdürü Semih Savaş Sadıç konuk oldu. Yalova’da geliştirilen modern tarım seracılık girişimi hakkında konuşan Semih Sadıç şu açıklamaları yaptı:
‘Yalova Garden A.Ş. işletmesi olarak tam otomatik çok katlı sera sistemleri üretiyoruz. Bildiğimiz geleneksel sera yöntemini modernize ederek hareketli sepet sistemleri aracılığıyla minimum gider ve maksimum verimlilik sağlıyoruz. Otomatik sera sistemimizde sulamalar, karbondioksit miktarları, sıcaklık dereceleri ve havalandırma sistemleri yetiştirilen bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarda sağlanmaktadır. Sistem otomatik bir şekilde ilerlediği için bitkinin büyümesi de homojen olmaktadır. Günümüz Türkiye’sindeki bütün tarım ürünleri yetiştirilebiliyor ayrıca ipek böceği ve salyangoz yetiştiriciliği de yapılabiliyor. Topraksız tarım olarak bilinen mikro yeşillikler de sistemin üretebileceği ürünler arasında yer alıyor.’

Semih Savaş Sadıç: ‘Sistemimiz 1 dönümlük tarım alanını 23 dönümlük verimliliğe dönüştürebiliyor’

Semih Savaş Sadıç çok katlı sera sisteminin geleneksel sera sisteminden farklarını anlatarak mali açıdan avantajlarını şu ifadeler ile belirtti:
‘Ürettiğimiz çok katlı sera sistemini kullanmanız için üst düzey bilgilere sahip olmanız gerekmiyor. Sistemin geleneksel seralardan farkı olarak hareketli sepet sistemi sayesinde minimum işçi ihtiyacına gereksinim duymasıdır. Örnek olarak, sistemimiz 1 dönümlük tarım alanını 23 dönümlük verimliliğe dönüştürebiliyor. 23 dönümlük bir alanda 30-35 personele ihtiyacınız var iken bu sistem sayesinde 3 personel ile üretimi sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca seracılığın temel problemi olan güneş yetersizliği de sistemde bulunan yapay güneş ışıkları sayesinde bertaraf edilmiş oluyor. Sistemimizin metrekare başına 300-400 dolar arasında bir maliyeti bulunuyor ancak yaklaşık 23-27 ay arasında kendisini amorti edebiliyor.’
Yorum yaz