DÜNYA

Almanya, Kovid-19 aşısı mağdurlarına tazminat ödeyecek

Almanya'da Kovid-19 aşılarının sebep olduğu ağır yan etkiler nedeniyle mahkemeye başvuran 301 kişiye tazminat ödenmesine karar verildi. Bu kişiler aylık 164 ila 854 euro arasında ömür boyu temel emekli maaşı almaya hak kazanıyor.
Sitede oku
Almanya'da Kovid-19 aşılarından dolayı ağır yan etkiler yaşayan 301 kişinin, yapılan tazminat başvurularının eyalet yönetimleri tarafından haklı bulunarak kabul edildikleri duyuruldu.
Eyalet yönetimlerinin yetkili birimleri tarafından yapılan açıklamalar ve eyalet meclislerinde verilen soru önergeleri neticesinde ulaşılan rakamlar Alman basınında geniş yer buldu.
Mart ayı itibarıyla 6 bin 977 kişinin başvuru yaptığı ancak yaklaşık 2 bin 300’ünün reddedildiği belirtildi. Başvuruların sadece 301’inin kabul edildiği, diğer kalan kısmının ise üzerinde çalışıldığı açıklandı.

Aylık bin 395 euro tazminat

Başvuruları kabul edilenler belirli bir hasar derecesi dikkate alınarak, ayda 164 ila 854 euro arasında ömür boyu temel emekli maaşı almaya hak kazanıyor.
Yetkili birimlerce gerekli görüldüğü taktirde bu kişilerin tedavi masrafları devlet tarafından karşılanabilecek ve mesleki yaralanmalar için de tazminat ödenebilecek.
Hessen eyaletinde aşı hasarı olduğu kabul edilen kişilerin, 2021 yılı içerisinde ayda ortalama bin 395 euro aldıkları tespit edilmişti.
MULTİMEDYA
'İngiltere'ye yerleşiyorlar' iddiası yalanlanmıştı: Almanya Başbakanı Scholz'dan BioNTech'e ziyaret

Ağır yan etkiler

Paul Ehrlich Enstitüsü'nün yaptığı açıklamaya göre bugüne kadar toplam 333 bin 492 şüpheli yan etki vakası ve 50 bin 833 şüpheli ciddi yan etki vakası kuruma bildirilmiş durumda.
Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre ise, 2022 yılı sonu itibarıyla 65 milyon kişiye en az bir kez aşı yapılırken toplam 192 milyon doz Kovid-19 aşısı kullanıldı.
Kovid-19 aşısının ağır yan etkileri arasında kalp kası iltihabı, venöz sinus trombozu ve bir sinir sistemi hastalığı olan Guillan-Barre Sendromu bulunuyor.
Uzmanlar, bu yan etkilere Almanya'da kullanılan BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılarından kaynaklı olduğunu ve resmi rakamların 40 katından daha fazla olduğunu belirtiyor.

Tazminat başvuruları eyaletlerin yetkili kurumlarına yapılıyor

Robert Koch Enstitüsü'nün yaptığı açıklamaya göre, devletin tavsiye ettiği aşıdan dolayı mağdur olan kişiler, Federal Tedarik Yasası kapsamında bakımlarını devletin karşılaması için başvuru yapabiliyor.
Mağdur olan kişilere yardım yapılıp yapılmayacağına eyaletlerin bakım kurumları (Versorgungsamt) karar veriyor. Aşının kişi üzerinde istenmeyen yan etkilere yol açtığı tıp uzmanları ve bilirkişiler tarafından açıklığa kavuşturulabiliyor.
Gerekli tıbbi raporların temininin zaman alması nedeniyle, ilgili bir kararın verilmesi genellikle bir yıl kadar sürüyor. Aşılama ve buna bağlı oluşan hasar arasındaki tıbbi bağlantı ancak çok nadir durumlarda kanıtlanabiliyor.
Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ağır yan etkilerin yaklaşık on bin aşıdan birinde meydana geldiğini açıklarken, aşı üreticilerinin yaptıkları yüksek karların bir kısmını tazminatlar için kullanmalarını tavsiye etti.
DÜNYA
Çin, 'Kovid-19'un Kökeni Yasası' nedeniyle ABD'yi 'siyasi manipülasyonla' suçladı
Yorum yaz