Radyo Sputnik’te Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi programında, OpenAl tarafından tasarlanan yapay zeka ile röportaj yapıldı. Programa ayrıca, Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Safa Barış, Finrota Genel Müdürü İlknur Uzunoğlu ve Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik konuk oldular.
Yapay Zeka: ‘Ben fikir sunmak için tasarlanmış, yapay zeka tabanlı bir yardımcıyım’
Kurucuları arasında Elon Musk ve Sam Altman gibi önemli isimleri barındıran ‘OpenAI’ tarafından tasarlanan yapay zekâlı dil modeli ile Serhat Ayan’ın röportajı şu şekilde gerçekleşti:
Serhat Ayan: Seni tanıyabilir miyiz?
Yapay dil modeli: Ben, OpenAI tarafından geliştirilen, kullanıcılarla etkileşimli sohbetler gerçekleştirip, soruları yanıtlamak ve fikir sunmak için tasarlanmış yapay zeka tabanlı bir yardımcıyım.
Serhat Ayan: OpenAI nereden para kazanıyor?
Yapay dil modeli: Araştırma hibeleri, bağışlar, lisans anlaşmaları ve ortaklıklar gibi farklı yollardan gelir elde etmektedir.
Serhat Ayan: Cevap vermekte en çok zorlandığın sorular nelerdir?
Yapay dil modeli: Belirsiz veya eksik bilgi içeren sorular, net olmayan veya yeterli bağlam içermeyen sorulara doğru ve uygun bir yanıt vermek zordur.
Serhat Ayan: Cevap vermemeyi seçtiğin kategoriler var mı?
Yapay dil modeli: Yasadışı veya etik olmayan eylemler, kişisel bilgiler, nefret söylemi, doğrulanamayan dedikodular gibi konulara cevap vermeyi tercih etmiyorum.
Yıldız Burkovik: ‘Stresle baş etme öğrenilmezse kişi kendini en şanssız kişi olarak görür’
Stresin bulaşıcı olduğunu ve baş etme mekanizması öğrenilmediğinde kişilerde yıkıcı etkilere yol açtığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Yıldız Burkovik şu ifadeleri kullandı:
‘Stres bulaşıcıdır. Çalışan bir kişiyi etkileyen bir durum varsa diğer kişilere de yayılır. Bu durum domino taşları gibidir. Baş etme mekanizmasını öğrenmedikçe arka arkaya gelen darbeler ya da darbe olarak görülen şeyler kişileri yıkar ve kişi kendini en şanssız kişi olarak görür ve kendini bırakır. Stresle baş etme öğrenilmezse ev ve sosyal çevre ile iletişim bozulur, iş yerinde verimlilik azalır, işten çıkarılma ve istifalar görülür. İşveren doğru bir strateji uygulamazsa kayıplar kaçınılmaz olur.’
Safa Barış: ‘STAT6 Fonksiyon Kazanımı hastalığı ben ve ekibim tarafından tanımlandı’
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Safa Barış, ekip arkadaşları ile immünolojide önemli bir buluşa imza attıklarını belirterek şunları söyledi:
“Hayat kalitesini düşüren ve yaşamı zorlaştıran alerji gibi bağışıklık problemlerine neden olduğu düşünülen ‘STAT6 Fonksiyon Kazanımı Hastalığı’ ben ve ekip arkadaşlarım tarafından tanımlandı. Bu hastalığın oluşum mekanizması ve tedavisi de literatüre kazandırılmış oldu. Yeni tanımlanan bu hastalıkta şiddetli atopik dermatit, eozinofil değeri yüksekliği ve yüksek IgE değerleri görülebiliyor. Kanda bu değerlerin yüksekliği görülen ve STAT6 teşhisi konulan bir çocukta, ekip tarafından geliştirilen tedavinin uygulanmasıyla hastalığın gerilediği gözlendi.”