Ukrayna krizi

Slovakya, Ukrayna'ya 13 adet Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı veriyor

Kiev'in savaş uçağı taleplerinin karşılanmasına, ABD'den 'şimdilik F-16 yok', Avrupa'dan 'elde kalan Sovyet yapımı MiG-29'ları verelim' yanıtlarıyla başlandı. NATO üyesi Polonya'nın ardından Slovakya da elindeki MiG-29'ları Ukrayna'ya verme kararı aldı.
Sitede oku
Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Ukrayna'ya 13 MiG-29 bağışlamaya karar verdiklerini açıkladı. Slovakya, Polonya'dan sonra savaş uçağı tedariki duyuran ikinci NATO üyesi oldu.
"13 MiG-29 jetimizi Ukrayna'ya devredeceğiz" açıklamasını yapan Heger, Ukrayna'ya bir Kub hava savunma sistemi teslim edeceklerini de sözlerine ekledi.
"Polonya ve Ukrayna ile tam koordineli adım atıyoruz. Hükümetimiz tarihin doğru tarafında duruyor" vurgusunu yapan Slovakya Başbakanı, 'Ukayna'nın kendisini ve tüm Avrupa'yı Rusya'ya karşı savunması için askeri yardımın elzem olduğu' iddiasında bulundu.
Teslimat, 10 adet çalışır durumdaki MiG-29 ile 2008'den beri faaliyette olmayan 3 MiG-29'u içerecek. Savunma Bakanı Jaroslav Nad, MiG'lerin Kiev'e nakledilmesinin birkaç hafta alacağını söyledi.

Slovakya'ya F-16'lı yeni filo

Nad, Slovakya'nın MiG-29 filosunu Ukrayna'ya vermesi karşılığında Avrupa Birliği'nden (AB) 200 milyon euro tazminat ve ABD'den 700 milyon euro değerinde silah alacağını belirtti.
Elinde askeri müzeye yerleştirilecek bir tane Mig-29 kalacak olan Slovakya, savaş uçağı filosunu en geç Ocak 2024'te ABD'den satın alma anlaşmasını imzalamış bulunduğu 14 adet F-16 Block 70/72 ile yenilemeyi planlıyor.
Bratislava'nın açıklaması, dün Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın Ukrayna'ya bir düzine MiG-29 vereceklerini, bunların 4'ünü gelecek günlerde göndereceklerini duyurmasının ardından geldi.
Vladimir Zelenskiy'in liderliğindeki Kiev yönetimi, Batılı müttefiklerinden uzun süredir savaş uçağı talep etmekle birlikte öncelikle ABD yapımı modern F-16'ları istiyor. Ama geçen ay ABD Başkanı Joe Biden'dan Kiev'e F-16 tedarikini reddeden açıklama geldi. Üst düzey ABD'li yetkililer, savaş uçağı vermelerinin kısa vadede olası olmadığını söyledi.
DÜNYA
Biden: Ukrayna'da şu an F-16 ihtiyacı yok

MiG-29'lara gelişmiş füze monte etme çalışması

Ancak Politico, ABD'li yetkililerin Ukrayna hava kuvvetlerini güçlendirmenin başka yolları üzerinde çalıştığını, Ukrayna'nın MiG-29'larına gelişmiş orta menzilli havadan havaya füzeler monte etme, Ukraynalı pilotların becerilerini geliştirme çabalarının buna dahil olduğunu yazdı.
Ukrayna krizi
Austin 'Kiev'in boşa harcayacak vakti yok' dedi: Pentagon, Zelenskiy'in Bahmut inadından rahatsız

Kremlin: NATO'nun müdahil olma düzeyinin arttığının göstergesi

Varşova ve Bratislava'nın Kiev'e savaş uçağı açıklamalarını bugünkü basın toplantısında değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bu, tüm Kuzey Atlantik İttifakı (NATO) ülkelerinin çatışmadaki doğrudan katılımlarının düzeyini nasıl artırdıklarının bir başka örneği" dedi.
Ukrayna krizi
Zelenskiy Londra'da savaş uçağı istedi: Sunak 'Ukraynalı savaş uçağı pilotlarını eğiteceğiz' dedi

'Öncekiler gibi bunları da imha ederiz'

'Bu tür askeri teçhizat sevkiyatlarının Rusya'nın özel askeri harekatının sonucunu değiştirmeyeceğini ve tamamının harekat sırasında imha edileceğini' söyleyen Peskov, sevkiyatların 'Ukrayna ve Ukrayna halkına ek sorun getirmekten başka bir şeye yaramayacağını' belirtti. İki ülkenin açıklamalarının, 'ihtiyaç duymadıkları bu uçakları elden çıkarma amacı güttüğü hissini verdiğini' sözlerine ekledi.
Ukrayna krizi
Londra, Paris, Brüksel turundaki Zelenskiy, savaş uçağı ve füze tedariki için Avrupa'yı markaja aldı
Yorum yaz