DÜNYA

Rusya Savunma Bakanı Şoygu ABD’li mevkidaşı Austin ile telefonda görüştü

Rusya Savunma Bakanlığı, Bakan Sergey Şoygu’nun ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.
Sitede oku
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Şoygu ve Austin, ABD tarafının girişimi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Açıklamada, “15 Mart 2023 tarihinde Amerikan tarafının girişimiyle Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Orgeneral Sergey Şoygu ile Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin arasında telefon görüşmeleri yapıldı” ifadelerine yer verildi.

'Şoygu ve Austin, Karadeniz’deki olayı görüştü'

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin’in bugünkü telefon görüşmesinde, ABD insansız hava aracının (İHA) Karadeniz’de düşmesinin nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirdiklerini belirtti.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “15 Mart 2023 tarihinde, Amerikan tarafının girişimi üzerine, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede, 14 Mart 2023 tarihinde, ABD’ye ait bir insansız hava aracının Karadeniz’de düşmesiyle ilgili olayın sebeplerine ve sonuçlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu” ifadesine yer verildi.
Şoygu’nun, ABD’nin, Ukrayna’daki özel askeri harekat kapsamında Karadeniz’de oluşturulan uçuşa yasak bölgeye uymaması ve Rusya’nın çıkarlarına karşı istihbarat faaliyetini artırmasının bu olaya sebep olduğunu dile getirdiği aktarıldı.
Açıklamada, “Görüşmede, ABD stratejik insansız hava araçlarının Kırım açıklarında yaptığı uçuşların provakatif olduğu, bu durumun da Karadeniz’de gerilim tırmanması için ön koşullar yarattığı kaydedildi” dendi.
Rusya’nın gerilime ilgi duymadığı, ama tüm provokasyonlara orantılı yanıt vermeye devam edeceği kaydedilen açıklamada, dünyanın en büyük nükleer güçlerinin azami derecede dikkatli hareket etmesi ve her türlü kriz durumlarını görüşmek için askeri kanalları sürdürmesi gerektiği vurgulandı.
Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin MQ-9 insansız hava aracının Karadeniz üzerinde gerçekleştirdiği sert manevra yüzünden düştüğünü açıklamıştı.

Gerasimov ve Milley de görüştü

Rusya Savunma Bakanlığı, Şoygu- Austin görüşmesinin ardından Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un ABD’li mevkidaşı Mark Milley’le de telefon görüşmesinin gerçekleştiğini bildirdi.
Yorum yaz