MULTİMEDYA

İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı: Kiliselerimizi yeniden ayağa kaldıracağız

Medeniyetlerin buluşma noktası olan ve birçok dine ait tarihi ibadethanelere yıllardır ev sahipliği yapan Hatay’da depremler bu yapılara da büyük zararlar verdi. İskenderun’daki Rum Ortodoks kiliselerine ilişkin Sputnik’e açıklamalarda bulunan Vakıf Başkanı Can Teymur, ibadethanelerini yeniden ayağa kaldıracaklarını söyledi.
Sitede oku
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta gerçekleşen iki deprem tarihi yapılarda da büyük hasarlara yol açtı. Yüzlerce yıllık cami, kilise ve sinagoglara ev sahipliği yapan Hatay’da yıkımın en büyük olduğu yerlerin başında geliyor.
1 / 5

İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı’na ait olan ve depremlerden önce ibadete açık olan iki kilise de depremde hasar aldı.

2 / 5

Kuruluş tarihi 1870 olan Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi'nin (Keniset El Kıddis Nikolaus El Ortodoksiye) ön yüzü tamamen çöktü ve kullanılamaz hale geldi. 1585 yılında kurulduğu düşünülen Aziz Corc (Mar Circos – St.Georgios) Rum Ortodoks Kilisesi’nde ise duvarlarda ve çatıda büyük çatlaklar oluştu ancak henüz hasar tespit çalışması yapılmadı.

3 / 5

Klise şu anda aşevi ve yardım malzemelerinin toplandığı yer olarak kullanılıyor.

4 / 5

İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı Başkanı Can Teymur, Sputnik’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İskenderun’da çok şiddetli bir deprem yaşadık. Bu depremde insanlarımız can havliyle dışarı çıktılar, büyük bir felaketti. Depremin ilk gününden itibaren şu anda bulunduğumuz Aziz George Kilisesi’nde İstanbul’dan gelen arkadaşlarımız ile birlikte hazır mutfak sistemini kurduk ve insanlarımıza sıcak yemek vermeye başladık. Ülkemizin çeşitli yerlerinden gelen erzakları da burada hem yapmış olduğumuz yemeklerde kullanıyoruz hem de ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Dilerim ki bu badireyi devletimizin ve yetkililerimizin de desteğiyle en kısa sürede atlatırız.”

5 / 5

İskenderun’daki her iki kilisede de hasar olduğunu belirten Teymur, “Şehir merkezindeki Aziz Nikola kilisemizde önemli bir hasar var. Önümüzdeki günlerde devletimizin yetkilileri ile görüşme imkanımız olacak. Bunlar kültür varlıkları olduğu için onarılması, ayağa kaldırılması veya yeniden inşası konusunda çalışmalar yapılacak” ifadelerini kullandı.

Yorum yaz