Rusya Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Ana İdaresi Başkan Yardımcısı Yevgeniy İlyin, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin uluslararası ilişkiler ve savunma komitelerinin ortak toplantısında yaptığı konuşmada Rus askeri yetkililerinin Yeni START anlaşmasında nükleer başlık taşıyıcı sayısı için öngörülen limitlere uyacağını belirtti.
İlyin, “Nükleer başlık taşıyıcı sayısı bakımından beyan edilen seviyelere de anlaşmanın uygulanmasına ara verildiği süre boyunca uyulacak, buna bağlı olarak SSCB ile ABD arasında 1988 anlaşmaları kapsamında sağlanan karşılıklı bilgi paylaşımı da mevcut, o da eksiksiz olarak hayata geçirilecek” dedi.
İlyin, “Savunma Bakanlığı, ABD’nin hem taahhütlerini yerine getirmesi, hem de ihlaller ile ilgili faaliyetlerini aktif olarak izliyor" diye ekledi.
Ryabkov: Rusya nükleer savaşın kabul edilemezliği ilkesine bağlılığını koruyor
Bununla birlikte Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da anlaşmaya katılımın askıya alınması sonrası Rusya'nın nükleer savaşın kabul edilemezliği ilkesine bağlılığını koruduğunu söyledi.
Gazetecilerin nükleer anlaşmayla ilgili kararın ardından Rusya'nın nükleer savaşın kabul edilemezliği ilkesine bağlılığını koruyup korumayacağını sormasına üzerine Ryabkov, "Hiç şüphesiz, elbette, başka türlüsü olamaz" yanıtını verdi.
Ryabkov, Yeni START'taki katılımın askıya alınmasının ardından Rus askeri doktrininde değişiklik yapmayı planlamadıklarının altını çizdi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Eğer durum gerekli kılarsa, ek analiz yapılacaktır" diye ekledi.
Rusya'nın 2020 tarihli Nükleer Caydırıcılık Politikasının Esasları uyarınca Moskova, düşmanın Rusya ve müttefiklerine nükleer veya diğer kitle imha silahlarıyla saldırması, Rusya ve müttefiklerine saldırı için balistik füze fırlatıldığına dair güvenilir bilgi gelmesi, düşmanın Rus nükleer kuvvetlerinin misilleme yapması için gerekli tesislere nüfuz etmesi ve ayrıca konvansiyonel silahlarla Rusya'nın varlığını tehdit edecek bir saldırı düzenlenmesi halinde nükleer silaha başvurabilir.
Putin, dün Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi'nden oluşan Federal Meclis'teki yıllık konuşmasında "Yeni Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’na (START) katılımımızı askıya alıyoruz ama anlaşmadan çekilmiyoruz" demişti.
Rusya ile ABD, ellerinde bulundurdukları nükleer silahların sayısının belirli bir sınır içinde tutulmasını içeren Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın üçüncüsünü 2010’da imzaladı. Yürürlük süreci 10 yıl olan söz konusu anlaşma daha sonra 5 yıl için uzatılabilecekti.
Nitekim Rusya Devlet Başkanı Putin, 2011’de yürürlüğe giren söz konusu anlaşmanın 5 yıl daha uzatılmasına 2021’de onay verdi. Bu, askıya alınmamış olsa, anlaşmanın 2026’ya dek yürürlükte kalacağı anlamına geliyordu. Rusya ile ABD arasında yürürlükte kalan son büyük silah kontrol anlaşması olan Yeni START, önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın süreyi uzatma müzakereleri sırasında Çin'i nükleer silah kontrol anlaşması imzalamaya çekmeye çalışması ve Pekin'den ret yanıtı alınca tüm müzakereleri sonlandırması yüzünden çökmenin eşiğine gelmişti.