ABD ile müttefiklerinin kanlı vekalet savaşının üzerine çok ağır yaptırımlarla kuşattığı Suriye, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden aldığı yarayı sarmakta zorlanıyor. Depremden beri ilk kez ulusa seslenen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, depremin yarattığı yıkımın üstesinden gelebilmek için devletin elindeki mevcut olanaklardan fazlasının gerektiğini söyledi.
'Savaş kaynaklarımızı tüketti'
Suriye lideri, televizyonda yayımlanan konuşmasında, savaş tecrübesinin hem depreme hızlı ve etkili müdahale kabiliyeti kazandırdığını hem de birçok ulusal kaynağı tüketip çok sayıda krizle başa çıkma kabiliyetini zayıflattığını belirterek "Felaketin boyutu ve üzerimize düşen görevler mevcut kapasitemizden çok daha büyük" dedi.
'Türünün ilki, boyutu bakımından en büyüğü'
Resmi haber ajansı SANA'nın yayımladığı metne göre Esad şunları söyledi:
"O felaketin ölçeği ve hepimize emanet edilen görevler, elimizdeki imkanlardan çok daha büyüktü. Ancak hem savaş ve abluka nedeniyle hem de Suriye’nin iki buçuk asırdır yıkıcı depremlerin yaşandığı bir bölge olmaması nedeniyle toplumumuzun bireyleri ve kurumlarıyla yapabildikleri de mevcut imkanların çok ötesindeydi. Ne tesis ve binalar, ne de kurum ve teçhizatlar her türlü doğal afete hazırdı. Bu da meydan okumayı türünün ilki, boyutu bakımından en büyüğü yaptı. Devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve bireyler tarafından yüksek ve hızlı yanıt verilmesi dışında bu zayıflıklar telafi edilmedi. Kurtarma işindeki gönüllüler, ayni veya mali yardımda bulunanlar, bölge sakinleri veya gurbetçiler acı çeken kardeşlerine yardıma yönelik mümkün olan her miktarı teslim etmek amacıyla ablukayı kırmak için her yolu denedi."
2011'den beri Suriye ile bağlarını kesenler de dahil olmak üzere pek çok Arap ülkesinin liderinin taziye telefonu ettiği Esad, Fransız haber ajansı AFP'ye göre şu vurguyu yaptı:
"Arap kardeşlerimiz ve dostlarımız dahil felaketin ilk saatlerinden itibaren yanımızda olan tüm ülkelere teşekkürü ihmal edemeyiz. Onların yardımları, kritik saatlerde zor koşullarla yüzleşme kabiliyetimizi geliştirmemiz üzerinde büyük etki yarattı."
BAE''nin öncülüğünde normalleşme ve yardım
Suriye'ye yardım çabalarına, Şam'ın tecridi kırması ve Arap saflarına geri dönmesi için yapılan hamlelerin ön saflarında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülük ediyor. Suriye havaalanlarına inen yardım yüklü yaklaşık 120 uçağın yaklaşık yarısı, 2018'in sonlarında Şam Büyükelçiliğini yeniden açarak ilişkileri yeniden tesis eden BAE'den geldi. BAE ve Ürdün Dışişleri Bakanları, Şam'a giderek Esad'a taziye ziyaretinde bulundu.
Suudi Arabistan da yardım gönderdi
Deprem, Suudi Arabistan ile Suriye arasında 10 yıldan uzun süredir kopmuş köprülerin yeniden kurulmasına da vesile olabilir. 2011'de Esad'ın devrilmesi çağrılarının ve Suriye'de cihatçılara desteğin başını çekenlerden olan ve 2012'de Şam Büyükelçiliğini kapatıp Suriye ile diplomatik ilişkileri kesen Suudi Arabistan, o zamandan beri ilk kez Suriye'ye yardım taşıyan iki uçak gönderdi.
'Şam, Suudi Dışişleri Bakanı'nı bekliyor'
Ardından Sputnik'e konuşan Suriyeli bir kaynak, 'Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan el Suud'un gelecek günlerde Suriye'yi ziyaret edeceğini, Şam'da bu ziyaret için hazırlıkların sürdüğünü' söyledi. Gerçekleşirse, bu, Riyad'ın Şam'la diplomatik bağlarını kesmesinden bu yana bir Suudi yetkilinin ilk ziyareti olacak.
Türkiye'nin, cihatçıların ve Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgeleri vuran 6 Şubat depreminin Suriye'de binlerce can kaybı, 15 binden fazla yaralı ve on binlerce evsize yol açtığı belirtildi.