Bir uluslararası gazeteciler konsorsiyumunun yürüttüğü araştırma sayesinde dünya çapında seçimlere müdahale ettiklerini iddia eden 50 yaşındaki eski İsrail gizli servis ajanı Tal Hanan'ın yönettiği Jorge Ekibi isimli grup ifşa edildi.
Guardian, Le Monde, ZDF, Der Spiegel ve El Pais dahil çok sayıda medya kuruluşunun araştırmacı gazetecilik çalışması kapsamında muhabirler kendilerini müstakbel müşteri olarak tanıtarak Jorge Ekibi ile iletişim kurdu ve birimin üyeleriyle yaptıkları toplantılardan saatler süren görüntüleri gizlice kaydetti.
Buna göre Hanan, sözleşmeli çalışan Jorge Ekibi'nin hizmetlerinin hem özel şirketler hem de istihbarat teşkilatları tarafından kullanılabileceğini, operasyonlarının Avrupa ve Afrika'dan Kuzey, Orta ve Güney Amerika'ya dek yayıldığını söyledi.
30'dan fazla seçime müdahale edilen 20'den fazla ülke arasında ABD, Britanya, Kanada, Meksika, Almanya, İsviçre'nin adı geçti.
The Guardian'ın dün yayımladığı video klipte, Hanan, Jorge Ekibi'nin '27'si başarılı olan 33 başkanlık düzeyindeki seçim kampanyasını halletmesiyle' övündüğü görüldü.
Namı diğer Jorge, "Şu anda Afrika'da bir seçimin içindeyiz... Yunanistan ve Emirlikler'de birer ekibimiz var... İpuçlarını takip edersiniz" dedi.
ABD'de 'iki büyük projede' yer aldığını da söyleyen eski İsrailli ajan, ülke siyasetleriyle doğrudan ilgilenmediğini sözlerine ekledi.
Grubun yazışmalarına da yer verilen haberde, Jorge Ekibi'nin 2015 Nijerya başkanlık seçimleri üzerinde gizli çalışma yürüttüğünün belirlendiği dile getirildi.
Ücreti 15 milyon euroyu bulabiliyor
Araştırmaya göre Jorge Ekibi, seçimlere müdahale etme karşılığı müşterilerinden 6 ila 15 milyon Euro (6.4-16 milyon dolar) arasında ücret talep ediyor. Ancak gazeteciler, bot ağı ekibinin e-postalarına göre 2015 yılında Hanan'ın Britanyalı danışmanlık şirketi Cambridge Analytica'ya bir Latin Amerika ülkesinde 8 haftalık bir kampanya için 160 bin dolar ücret istediğini de yazdı.
'Yazılımla 30 bin gelişmiş botu kontrol ediyorlar'
Müşteri sandığı muhabirlerle toplantılar sırasında ekip, siber saldırı ve özel operasyonlar dahil seçimleri etkileme yöntemlerini gösterdi.
Grubun cephaneliğindeki kilit aletin, Advanced Impact Media Solutions veya Aims adlı bir yazılım paketi olduğu belirtildi. Grubun kendi geliştirdiği ve her dilde çalışabilen bu yazılım sayesinde çeşitli sosyal medya platformlarında yaklaşık 30 bin gelişmiş botu kontrol ettiği sanılıyor.
Buna göre Jorge Ekibi'nin operasyonları Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram ve YouTube'da binlerce sahte sosyal medya profili oluşturmayı da kapsıyor. Gerçek sosyal medya hesaplarından alınan profil resimlerinin kullanıldığı bu sahte hesaplar, kredi kartlarına da bağlantı kuruyor ve toplu mesaj gönderen binlerce bot oluşturmaya hizmet edebiliyor.
'Manipülasyon için sahte haber siteleri'
Aims'e ek olarak, Aims tarafından kontrol edilen profillerin sahte haberler oluşturmak için kullandığı web siteleri yapmaya yönelik otomatik bir sistem olan 'blogger makinesinden' de söz eden Hanan, "Güvenilirlik oluşturduktan sonra ne yaparsınız? O zaman manipüle edebilirsiniz" dedi.
Seçim kampanyalarının mesajaşmalarını hackleme iddiası
Hanan, seçim kampanyası yürütenlerin e-posta ve mesajlaşma hizmetlerini hackleyebileceği ve bağlantılarına kampanyalarına zarar verecek mesajlar gönderebileceğiyle de övündü.
'Sinyalizasyon telekomünikasyon sistemindeki açıklar'
Ekipte finans, sosyal medya, siyasi kampanyalar ve psikolojik savaş uzmanlarının da bulunduğunu, kimliği belirsiz uzmanların devlet kurumlarının mezunları olduğu ve Gmail ve Telegram hesaplarını hackleyebildiğini öğrenen muhabirler, bunun teknik olarak nasıl başarıldığını sorduğunda, "SS7 olarak bilinen küresel sinyalizasyon telekomünikasyon sistemindeki güvenlik açıkları istismar ederek" yanıtını aldı.
'Meşru medya yayınlarına dezenformasyon yerleştirme'
Ekip, gizli operasyonları için gerekli dezenformasyonu meşru medya organlarına yerleştirdiğini de iddia etti.
Adı geçen Fransız kanalı sunucusunu uzaklaştırdı
Ekibin bir üyesinin müşteri sandığı muhabire BFM TV'de yayımlanan bir haberin gerisinde kendilerinin olduğunu söylediğinin bildirilmesinin ardından, Fransız kanalı, sunucu Rachid M'Barki'nin görevini askıya aldı.
Politico'ya konuşan M'Barki, 'kaynaklardan aldığı bilgileri kullandığını ve olağan editoryal süreci takip etmeleri gerekmediğini' söyledi.
Hanan: Yanlış bir şey yapmadım
Haberlerle ilgili soru sormak için resmi olarak temasa geçilen Hanan da belirsiz bir otoriteden 'onay' alması gerektiğinden söz ederek soruları yanıtlamadı. Eski İsrailli istihbaratçı, "Açık söylemek gerekirse, herhangi bir yanlış yapmış olduğunu reddediyorum" dedi.