Ukrayna krizi

Kremlin: ABD'nin Rusya'ya Ukrayna'nın 5'te 1'ini önerdiğine dair iddia gerçek dışı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün çatışmaların sona ermesi için Rusya'ya Ukrayna topraklarının 5'te 1'ini önerdiğine dair iddianın gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
Sitede oku
İsviçre'de yayın yapan Neue Zürcher Zeitung gazetesi, Burns'ün ocak ayında Moskova'ya gizli bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve Rus tarafına Ukrayna topraklarının 5'te 1'inin Rusya'ya bırakılmasını içeren bir plan önerdiğini yazdı.
Günlük basın toplantısında söz konusu iddiayla ilgili soruları yanıtlayan Peskov, bunun yalan haber olduğunu vurguladı. Peskov, Burns'ün ocak ayında Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le gizlice görüştüğü iddiasını da tekzip etti.
Ukrayna krizi
'Biden'ın Putin'e Ukrayna'nın beşte birini teklif ettiği' haberine Beyaz Saray ve CIA'den yalanlama

'Kırım ve Donbass'ın güvenliği sağlanmalı'

Ukrayna'nın Kırım ve Donbass'ı ele geçirmek için taarruz tugayları oluşturmaya başladığına dair açıklamaları değerlendiren Peskov, Kırım ve Donbass'ın Rusya Federasyonu'nun parçaları olduğunun altını çizdi.
Peskov, "Donbass henüz tam olarak koruma altına alınmadı ve bu nedenle özel askeri harekat devam ediyor, orada yaşayan insanları korumalıyız. Bütün bunlar tamamen sağlanana kadar yapılacak çok şey var. Kırım gibi Donbass da Rusya Federasyonu'nun bir bölgesidir. Dolayısıyla da Kırım'ın güvenliği emin bir şekilde güvence altına alınmıştır" ifadelerini kullandı.

'Petrol ambargosunun risklerine karşı önlemler alıyoruz'

AB'nin Rusya'dan petrol ürünleri tedarikine yönelik ambargosunun yürürlük tarihi yaklaşırken Kremlin'den bununla ilgili önlemlerin alındığı açıklaması da geldi. Peskov, gazetecilerin soruları üzerine, "Doğal olarak bu, uluslararası enerji piyasalarında daha fazla dengesizliğe yol açacak, ancak bu konuda ortaya çıkan risklere karşı çıkarlarımızı korumak için elbette önlemler alıyoruz" yanıtını verdi.
AB ülkeleri, Rusya'dan petrol ürünleri alımını 5 Şubat 2023'ten itibaren askıya alacak. G7 ve AB ülkelerinin Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyat uygulanması kararı, 6 Aralık 2022'de yürürlüğe girmişti.
Yorum yaz