Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, 'Kore Yarımadası'nı savaş bölgesine çeviren tam kapsamlı saldırı yapmakla' suçlanan ABD ile 'diyalog kapısının kapatıldığı' belirtildi. ABD'nin askeri operasyonlarına 'olası en sert yanıtın verileceği' vurgulandı.
'Aşırı kırmızı çizgide' nükleer tango
ABD ile vassal kuvvetlerinin pervasız askeri çatışmacı manevraları ve düşmanca eylemlerinin ardından Biden yönetiminin Kore yarımadası ve bölgedeki askeri ve siyasi durumu aşırı kırmızı çizgiye sürüklediği, ABD'nin bu gidişle Kuzey Kore ile topyekun bir hesaplaşmayı ateşleyeceği' dile getirilen açıklamada, bu ay ABD ile Güney Kore'nin yapacağı yeni savaş oyunları -genişletilmiş caydırıcılık tatbikatı ve nükleer silah kullanımını simüle eden şimdiye kadarki en büyük mobil canlı mermi ateşleme tatbikatı- ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Seul ziyaretine dikkat çekildi.
'Net bir karşı eylem stratejisine sahibiz'
Açıklamada 'ABD Savunma Bakanı'nın Güney Kore'ye beşinci nesil hayalet savaş uçağı ve nükleer taşıyıcı gibi daha fazla stratejik varlık konuşlandıracağını açıkça ilan ettiği' aktarılarak Austin'in Kuzey Kore'ye karşı olası nükleer silah konuşlandırma hakkında 'tereddütsüzce konuştuğu' dile getirildi. "ABD'nin tırmandırma politikasının bu canlı ifadesi, Kore yarımadasını devasa bir savaş cephaneliğine ve daha kritik bir savaş bölgesine dönüştürmekle sonuçlanacak" denilerek, 'ABD'nin gerçek niyetini anlamış Kuzey Kore'nin net bir karşı eylem stratejisine sahip olduğu ve bunun ABD ile vassal kuvvetlerinin uyguladığı herhangi bir kısa ve uzun vadeli planla başa çıkabileceği' vurgulandı.
'ABD, Kore yarımadasına stratejik varlıklarını sokmaya devam ederse'
'Kuzey Kore'nin mevcut ve gelecekteki potansiyel zorlukları en ezici nükleer kuvvetle güçlü şekilde kontrol edeceğinin' altı çizilerek "ABD, Kore yarımadası ve çevresine stratejik varlıklar sokmaya devam ederse, Kuzey Kore doğası gereği caydırıcı faaliyetlerini mutlaka daha net bir şekilde ortaya koyacaktır" denildi.
'Her şeyin sebebi ABD'nin düşmanca politikası'
"Mevcut durumda Kuzey Kore, düşmanca politika ve çatışmacı çizgi izlemeye devam ettiği sürece ABD ile herhangi bir temas veya diyalogla ilgilenmiyor" resti çekilerek, 'Washington'ın müttefiklerinin askeri genişlemesi için uğraşırken Kuzey Kore'yi yaptırımlar ve askeri baskı yoluyla tek taraflı silahsızlanmaya zorlaması dolayısıyla Kore yarımadasında ve bölgede tırmanan gerilimin tamamen ABD'nin düşmanca politikasına bağlanabileceği' belirtildi.
'ABD ile yalnızca güç kullanarak başa çıkılır'
“Kuzey Kore-ABD ihtilafının onlarca yıllık tarihi, Kuzey Kore'nin ABD emperyalistleriyle yalnızca güç kullanarak başa çıkması gerektiğini gösteriyor, zira ABD yönetimlerinin Kuzey Kore'nin sonunu getirmeyi hedef olarak belirlemesinden ötürü Kuzey Kore'yi silahsızlandırmayı ve sosyal sistemini çökertmeyi hayal ediyorlar" denilerek şu uyarıda bulunuldu:
"ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik tehdidi ne kadar daha tehlikeli hal alırsa, bununla doğru orantılı olarak karşı karşıya kalacağı geri tepme o kadar güçlü olacaktır."
Austin: Nükleer kapasite dahil stratejik askeri varlıklarımızı daha sık konuşlandıracağız
ABD Savunma Bakanı, ocak sonunda Seul'de yaptığı temaslarda, "Şu anda Güney Kore'de 28 bin 500 ABD askeri personeli bulunuyor. Bu, sarsılmaz taahhüdümüzün kanıtıdır" diyerek şöyle devam etmişti:
"ABD, genişletilmiş caydırıcılık taahhüdüne sonuna kadar bağlı kalacak. Güney Kore'nin savunmasına katkı için gelişmiş savaş uçakları ve uçak gemileri gibi stratejik askeri varlıklarını daha sık konuşlandıracak. Buna ABD'nin tüm konvansiyonel, nükleer ve füze savunma kapasitesi dahil."
'Gelecekte daha fazla F-22, F-35, uçak gemisi göreceksiniz'
Ortak güvenlik taahhüdünün canlı bir örneği olarak geçen yıl ABD'nin radarlardan kaçabilen beşinci nesil F-22 ve F-35 savaş uçakları ile bir uçak gemisi filosunu Güney Kore yakınına konuşlandırdığını hatırlatarak "Gelecekte bu türden faaliyetleri daha sık görebilirsiniz" diye konuşan Austin, Washington'da müttefik ülkelerin Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanması senaryosu üzerine masa başında tartışmaya dayalı savaş oyunu planına işaret ederek "Hiçbir olasılığı göz ardı etmediğimizden emin olmak istiyoruz" diye eklemişti.
Kuzey Kore'nin yanısıra Çin'i de hedef alan Austin, Güney Kore ile Japonya arasındaki tarihi husumete rağmen "Japonya dahil üçlü işbirliğinin tüm tarafların güvenliğini artıracağına inanıyoruz" mesajını vermişti.