Ukrayna krizi

Putin: NATO’nun askeri potansiyelinin neredeyse tamamı Rusya’ya karşı kullanılıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun askeri potansiyelinin ve olanaklarının neredeyse tamamının Ukrayna’da Rusya’ya karşı kullanıldığını söyledi.
Sitede oku
Rusya Devlet Başkanı Putin, Savunma Bakanlığı’nın genel kurul toplantısı sırasında, “Başlıca NATO ülkelerinin neredeyse hepsinin askeri potansiyeli ile olanaklarının bugün aktif bir biçimde Rusya’ya karşı kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Buna karşın (Ukrayna’daki) askerlerimiz Rusya için cesaretle ve kararlılıkla savaşıyorlar” dedi.
Putin bu nedenle, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan NATO’nun askeri olanaklarının ve taktiklerini analiz edilip bu bilginin Rus ordusunun geliştirilmesinde kullanılmasını ve bu taktiklere karşı koyabilmesi adına Rus güçlerinin hazırlık programına eklenmesini istedi: “Özel askeri operasyon sırasında bize karşı kullanılan NATO güçleriyle ilişkili tüm bilgiler malumumuz. Bu bilgilerin hepsi elinizde ve bunların hepsi çok iyi analiz edilip birliklerimizin savaşma potansiyelinin yükseltilmesi adına kullanılmalı.”
Ukrayna krizi
Şoygu: Batı, Rusya'yı zayıflatmak için Ukrayna'daki çatışmaları olabildiğince uzatmak istiyor
Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’daki Rus güçlerinin özel askeri operasyon kapsamında belirlenmiş olan görevlerini birbiri ardına yerine getirdiklerini belirtti ve “Bu görevler kuşkusuz Rusya Federasyonu’nun topraklarının tamamında yerine getirilecekler, bu topraklara yeni bölgeler de dahil. (Bu bölgelerde yaşayanlar da dahil) vatandaşlarımızın güvenli bir biçimde yaşamalarını sağlayacağız” diye ekledi. Putin bu sözleri ile düzenlenen referandumlar ile Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya eklenen yeni bölgeler olan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye’ye gönderme yaptı.
Savunma toplantısı sırasında Putin, “Ordumuzun silahlı güçleri ve askeri olanakları sürekli olarak ve her geçen gün büyüyor. Bu süreci muhakkak genişleteceğiz” vurgusunu da yaptı.
Putin bunun yanında, kısmi seferberlik ile cepheye çağrılanlar içinden 150 bin askerin şu anda gereken eğitimden geçmekte olduklarını söyledi ve bunun Ukrayna’daki özel askeri operasyonu sürdürmek için yeterli bir rezerv birlik olduğunu belirtti.
Rusya Devlet Başkanı, eğitimden geçmekte olduklarını söylediği askerler için, “Onlar, şu an askeri operasyonda kullanılmayan stratejik rezervimizi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Rusya’da Ukrayna’da yaşananlar nedeniyle ilan edilen kısmi seferberlik ile 300 bin asker cepheye çağrılmıştı. Putin’in bu kişilerden 150 bininin hâlâ askeri eğitimden geçiyor olduklarını söylemesi, seferberlik ile silah altına alınan askerlerden yarısının şu anda Ukrayna’da cephe hatlarında bulunduğu anlamına geliyor.
Rusya Devlet Başkanı savunma toplantısında ayrıca, ülkesinin orduyu finanse etmek konusunda bir sınırının bulunmadığını belirtti ve “Ülke ve hükümet ordusunun talep ettiği her şeyi yapıyor, finansman konusunda bir kısıtlama ya da sınırlama bulunmuyor” dedi.
“Buna verilen karşılığın da uygun biçimde formüle edileceğini ve gereken sonuçlara ulaşılacağını umuyorum” diye ekleyen Putin, ordudan Ukrayna’daki cephe hatlarında bulunan askerlerin tamamına modern ve güvenilir silah ve ekipmanların sağlanmasını istedi.

'Ukrayna’da yaşananlar bir trajedi fakat bunun suçlusu Rusya değil'

Putin toplantı sırasında Ukrayna halkına ilişkin, “Tavrımı her zaman bildiniz, Ukrayna’yı kardeş halk olarak görürüm, şimdi de böyle düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’da şu an yaşananlarıysa ‘ortak bir acı’ olarak tanımlayan Putin, bu olanların Rusya’nın değil üçüncü ülkelerin politikalarının sonucu olduğunu belirtti: “Bu yaşananlar tabii ki bir trajedi, bizim ortak trajedimiz. Fakat bunlar bizim politikalarımızın sonucu değiller. Bu yaşananların olması için uğraşmış üçüncü ülkelerin politikalarının sonuçları bunlar.”
Bu nedenle düşman güçlerle günün birinde Ukrayna’da çatışmalarının kaçınılmaz bir durum olduğunu kaydeden Rusya lideri, “Bu güçler ile Ukrayna’da bir çatışma yaşanmasının kaçınılmaz olduğu belliydi. Sadece bunun ne zaman olacağı belli değildi. Bunu çok iyi anlıyoruz, fakat bu durum kaçınılmazsa, şimdi yaşanması yarın yaşanmasından iyidir” değerlendirmesini yaptı.

'Nükleer güçlerimizin savaşa hazır olma durumlarını desteklemeye ve geliştirmeye devam edeceğiz'

Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin, nükleer güçlerinin savaşa hazırlık durumlarını geliştirmeyi sürdüreceklerini de kaydetti.
“Nükleer güçlerimizin savaşa hazır olma durumlarını desteklemeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Zira egemenliğimizin, toprak bütünlüğümüzün, stratejik eşitliğin ve genel olarak dünyadaki güç dengesinin korunmasının baş garantisi bu” diyen Putin, Rusya’nın stratejik nükleer güçlerindeki modern silahların oranının bu sene yüzde 91’i geçtiğini belirtti.


Bu sırada Putin, hipersonik Tsirkon füzeleriyle donatılmış savaş gemisi Gorşkov’un ocak ayının başında donanmada görev almaya başlayacağını da kaybetti. Rusya Devlet Başkanı, Tsirkon füzeleri için, “En modern, dünyada asla benzeri bulunmayan, denize konuşlandırılabilen hipersonik füzeler” ifadelerini kullandı.



‘Sarmat füzeleri en kısa zamanda orduda göreve başlayacak’

Putin, Sarmat kıtalararası balistik füzelerinin en kısa zamanda orduda ilk kez göreve başlayacağını belirtti.
Sarmat füzelerini devreye alma programında biraz sarkma olduğunu kabul eden Putin, ancak bunun planlarını değiştirmeyeceğini ve tüm planların uygulamaya koyulacağını kaydetti.

‘Ülkeyi ve ekonomiyi militarize etmeyeceğiz’

Geçmişte savunma kapasitesinin artırılması için ülke ekonomisinin çökertildiğini anımsatan Putin, geçmişteki hataları tekrarlamayacaklarını, ülkeyi ve ekonomiyi militarize etmeyeceklerini vurguladı.
Putin, günümüzde ulaşılan kalkınma düzeyinin ve ekonominin yapısının bu tür adımları gerektirmediğinin altını çizdi.

‘Orduda yapısal değişiklikler yapılmasını destekliyorum'

Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun orduda yapılmasın önerdiği yapısal değişiklikleri kabul ettiğini ve desteklediğini söyledi.
Rusya lideri, Şoygu'dan bu konuda rapor beklediğini ve daha sonra yeniden istişarelerde bulunacaklarını ifade etti.

‘İHA’lar ordunun tüm birimlerinde bulunmalı’

Putin, insansız hava araçlarının (İHA) ordunun her biriminde bulunması ve her askerin İHA'lardan bilgi edinme imkanına sahip olması gerektiğini belirtti.
Putin, "Özel askeri harekattaki deneyim, İHA'ların her yerde kullanıldığını ve İHA'ların ordunun tüm birimlerinde bulunması gerektiğini gösterdi. İHA'lar birbiriyle entegre olmalı, ortak istihbarat ağına bağlanmalı ve güvenli iletişim kanallarına sahip olmalı" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı'ndaki genişletilmiş toplantının ardından Rusya Ulusal Savunma Yönetimi Merkezi'ndeki fuarı ziyaret etti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un eşlik ettiği Putin, en modern ve gelecek vaat eden silahlar ve askeri teçhizat hakkında bilgi aldı.

Putin'in incelediği silahlar ve teçhizat arasında İHA'ları karadan tespit etme araçları, 'İzdelie 51' ve 'İzdelie 52' İHA'larının mühimmatları, çeşitli insansız sistemler, iletişim araçları, zırhlı araçlar yer aldı.

Rus askeri uzmanlar, Putin'e askeri cerrahi, protez ve sahra tıbbı alanındaki yeni cihazları hakkında da bilgi verdi.
Yorum yaz