Ukrayna krizinin kışkırtıcıları ve körükleyicilerinin başını çeken Boris Johnson, Britanya başbakanlığından ayrılmasından yaklaşık 3 ay sonra CNN'e verdiği röportajda, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sanıldığı gibi Ukrayna destekçisi olmadıklarını ima etti.
'Berlin'in derdi bir an önce bitmesiydi'
Rusya 24 Şubat'ta Ukrayna'ya özel operasyon başlattığında Britanya başbakanı koltuğunda oturan Boris Johnson (BoJo), o dönemde 'Berlin'in uzun bir savaş yerine Kiev'in hemen yenilmesini istediğine' dair izlenimini anlattı:
"Her türlü sağlam ekonomik nedenden dolayı, Almanlar, gerçekten istemiyordu, size korkunç bir şey söyleyeceğim, bir aşamada Alman görüşü, 'bunun gerçekleşmesi felaket demektir, o zaman, her şeyin bir an önce bitmesi ve Ukrayna'nın çökmesi daha iyi olur' yönündeydi."
'Neden böyle düşündükleri anlaşılır'
"Bunu destekleyemezdim. Bunun feci bir bakış açısı olduğunu düşündüm, ama neden böyle düşündüklerini ve hissettiklerini anlayabiliyordum" diye ekleyen BoJo, Fransa'nın da 'Rus güçlerinin Ukrayna sınırını geçtiği son ana kadar inkar halinde olduğunu' söyledi:
"Bu şey, çok büyük bir şoktu. Rus taburu taktik gruplarının toplandığını görebiliyorduk, ama farklı ülkeler çok farklı bakış açılarına sahipti...Diplomatik çözüm konusunda fazla iyimser Fransızların son ana kadar inkar içinde olduklarından hiç şüpheniz olmasın."
'Draghi de Kiev'i destekleyemeyeceğini söyledi'
BoJo, "Yine, büyük ölçüde Rus hidrokarbonlarına bağımlı olan İtalyanların bir aşamada bizim aldığımız pozisyonu destekleyemeyeceklerini söylediklerini hatırlıyorum" diye devam etti.
Berlin: Eski başbakan yalancılığıyla meşhurdur
Berlin'den ise 'aslında Kiev'in yenilgiyi kabul etmesini istediği' iddiasına biraz gecikmeli de olsa yalanlama geldi.
Dünkü basın toplantısında BoJo'nun yalancılığıyla "Çok eğlenceli bir kişilik olan eski başbakanın gerçekle her zaman benzersiz bir ilişkisinin bulunduğunu biliyoruz; bu vaka da bir istisna değil" diye alay eden Alman Hükümeti Sözcüsü Steffen Hebestreit, İngilizceye olarak "Bu tamamen saçmalık" diye ekledi.
'Olgular onun iddialarını yalanlıyor'
Hebestreit, Rusya'nın operasyon başlatmasından 4 gün sonra Berlin'in hızla Ukrayna'ya silah göndermeye karar verdiğini söyleyerek, "Olgular onun iddialarını yalanlıyor" dedi.
'Rusya'nın kazanmasına izin vermezdik'
Almanya'nın Ukrayna'ya silah tedarik etmek uğruna uzun süredir bağlı kaldığı çatışma bölgesine silah göndermeme ilkesini çiğnediğini savunan Sözcü, 'Alman hükümetinin her zaman Rusya'nın kazanmasına izin verilmemesi gerektiğine inandığı' vurgusunu yaptı.
Önceki İtalya Başbakanı Mario Draghi'ye yakın bir kaynak da Johnson'ın CNN röportajındaki yorumlarının önceki duruşuyla çeliştiğini söyledi. Kaynak, "Geçmişte Boris Johnson, İtalya'nın Rus işgaline karşı Ukrayna'yı desteklemedeki rolü konusunda çok minnettardı ve blokun Rusya'ya uyguladığı sert yaptırımların altını çizerek AB ülkelerini övüyordu" hatırlatmasını yaptı.
'Putin'le müzakere edilemeyeceğine herkesi ikna ettim'
Mart ayı sonlarında Ukrayna'yı ziyaretinde Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i Moskova ile Kiev arasında barış anlaşmasının eşiğine gelinen Türkiye'deki müzakereleri sona erdirmeye ikna etmiş bulunan BoJo, CNN'e şu izahatı getirdi:
"Ne oldu, herkes – Almanlar, Fransızlar, İtalyanlar, herkes, Joe Biden – bu adamla pazarlık yapılamayacağı için başka seçeneğimizin olmadığını gördü. AB harika bir iş çıkardı. Benim tüm endişelerimden sonra... AB'nin davranış biçimine saygılarımı sunuyorum. Birleştiler. Yaptırımlar sertti."