Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad arasında Rusya’da görüşmenin düzenlenmesine ilişkin bir anlaşmanın olmadığını fakat böyle bir görüşmenin mümkün olduğunu belirtti.
Basın mensuplarına konuşan Peskov, Erdoğan ve Esad’ın Rusya’yda görüşme olasılığına ilişkin bir soru üzerine, “Teoride böyle bir görüşme mümkün fakat bu konuda hiçbir anlaşma yok” ifadesini kullandı.
Putin, KGAÖ Zirvesi’nde Ukrayna’daki özel harekatla ilgili bilgi verdi
Peskov, “Rusya lideri, bu zirvenin kapsamındaki farklı formatlarda geçen görüşmeler de dahil, özel askeri harekat bağlamında neler olup bittiğiyle ilgili mevkidaşlarını kısaca bilgilendirme fırsatı buldu” diye konuştu.
Kremlin Sözcüsü, “Özel harekatın geleceği ve başarısı şüphe uyandırmıyor” diye ekledi.
‘Ermenistan KGAÖ’de kalacak’
Peskov, Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nde (KGAÖ) kalıp kalmayacağı sorusuna, “Kalacak. Zirve, tüm zorluklara rağmen, liderlerin konuşmaları sırasında söylediklerine rağmen, her konuda anlaşmaya varılmamasına rağmen, bir kez daha bu formata ihtiyaç olduğunu gösterdi. Bu etkinlik, KGAÖ’ye ihtiyaç olduğunu ve örgütün yaşama kabiliyetini sergiledi” cevabını verdi.
KGAÖ’nün, Kazakistan’daki olayların çözümünde çok önemli rol oynadığını kaydeden Kremlin Sözcüsü, “Bu, örgüte üye bir ülkenin talebi üzerine gerçekleşen ilk ve yapıcı bir müdahaleydi. Bu müdahale durumun istikrara kavuşmasına yol açtı, Kazakistan’a olumlu kalkınma yörüngesine girmesine yardımcı oldu” ifadesini kullandı.
“KGAÖ’ye ihtiyaç var” diye vurgulayan Peskov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görüşmelerin zor geçmesi ise hepimizin bulunduğu durumun karmaşık olmasından kaynaklanıyor. Çok sayıda çatışma, çok sayıda anlaşmazlık, uluslararası ilişkilerde ve genel olarak uluslararası ilişki sisteminde paradigmanın değişmesi. Hepimiz tüm bunlardan geçiyoruz.”
‘Bakü ve Erivan’a barış anlaşması konusunda yardım etmek lazım’
Azerbaycan ve Ermenistan’ın barış anlaşması imzalamasının çok önemli olduğunu dile getiren Kremlin Sözcüsü Peskov, “Bu başlıca görev. Bu görevin yerine getirilmesi için birbirimizle yarışa girmeden maksimum çaba harcamalıyız. İki ülkeye barış anlaşmasını imzalamalarına yardımcı olmalıyız” diye konuştu.
Barış anlaşması konusunun çok sayıda ayrıntı ve nüansa sahip olduğunu söyleyen Peskov, “Bu nüansların hala müzakere edilmesi gerekecek” ifadesini kullandı.
‘Zirvede Tacikistan-Kırgızistan çatışması da ele alındı’
Peskov, zirvede Tacikistan ve Kırgızistan arasındaki çatışmanın ele alınıp alınmadığı sorusu üzerine, “Ele alındı. Örgüt içerisinde, üye ülkeler arasında bu çatışmalı durumlardan kurtulma yönünde siyasi irade var. Ülke liderleri bu ihtiyacının farkında, ama bu çalışmalar zor ve devam edecek” dedi.