DÜNYA

Stalingrad Muharebesi'nin dönüm noktası: Sovyet karşı saldırısı, 'Uranüs Operasyonu'nun 80. yılı

İkinci Dünya Savaşı'nın dönüm noktası niteliğinde sayılan Stalingrad Muharebesi'nde Sovyet karşı saldırısı, 19 Kasım 1942’de başladı. 'Uranüs Operasyonu' adı verilen karşı saldırıda, beş günün sonunda Alman 6. Ordusu kuşatıldı. Stalingrad Muharebesi, 2 Şubat 1943'te Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası ve müttefiklerine karşı zaferiyle sonuçlandı.
Sitede oku
Bugün, II. Dünya Savaşı’nın en önemli muharebelerinden biri olarak kabul edilen Stalingrad Muharebesi’nin dönüm noktası olan Sovyet karşı saldırısının 80. yıldönümü.

Stalingrad Muharebesi'nde çatışmalar, 17 Eylül 1942'de başladı.

Kızıl Ordu, 19 Kasım 1942’de karşı taarruza geçti. Sovyet Birlikleri tarafından başlatılan ve 5 gün süren karşı saldırıya 'Uranüs Operasyonu' adı verildi.
Stalingrad Muharebesi
Uranüs Operasyonu, 23 Kasım’ın erken saatlerinde Nazi askerlerinin Don Nehri’nin doğusunda kıstırılmasıyla sona erdi.

Muharebe, 2 Şubat 1943 tarihinde Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası ve müttefiklerine karşı zaferiyle sonuçlandı. Kızıl Ordu, Nazi mareşali Friedrich Paulus dahil yaklaşık 300 bin Alman askerini esir aldı.

Sadece İkinci Dünya Savaşı'nın değil, askeri tarihin de en kanlı muharebelerinden biri olan Stalingrad Savaşı’na ait görüntüler:
Stalingrad Zaferinin 75. yıldönümü
Stalingrad Zaferinin 75. yıldönümü
Stalingrad Zaferinin 75. yıldönümü
Stalingrad Zaferinin 75. yıldönümü
Stalingrad
Stalingrad
Stalingrad
Yorum yaz