Ukrayna krizi

Lahey Mahkemesi, MH17 olayında 2 Rus ve bir Ukraynalıyı suçlu buldu

Lahey Mahkemesi, Rusya vatandaşları İgor Girkin ve Sergey Dubinskiy ile Ukraynalı Leonid Harçenko’yu, MH17 yolcu uçağının düşürülmesi ve 298 yolcunun ölmesinden suçlu bularak ömür boyu hapse mahkum etti. Olayın dördüncü zanlısı Rusya vatandaşı Oleg Pulatov beraat etti.
Sitede oku
Baş Yargıç Hendrik Steenhuis, “Mahkeme, Girkin, Dubinskiy ve Harçenko’nun suç faali olduğunu belirledi. Böylelikle mahkeme onları, MH17 uçağını yok etme ve 298 yolcusunu öldürme olmak üzere iki maddeden suçlu buldu” diye açıkladı.
Girkin, Dubinskiy ve Harçenko’nun ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.
Hollanda Savcılığı’nın, olayın dördüncü zanlısı Oleg Pulatov’a da hapis cezası verme talebinin reddedildiği ifade edildi.
Baş Yargıç Steenhuis, “Mahkeme, Pulatov’un Buk hava savunma sistemini kullanmak için herhangi bir çaba sarf ettiğini tespit edemedi. Bu yüzden klasik fail olarak gösterilemez. Pulatov’un Buk’un kullanılmasına dahli olduğuna dair deliller yok. Böylelikle Pulatov suçsuz bulundu ve mahkeme, savcılığın ona hapis cezası verme talebini reddetti” ifadesini kullandı.
DÜNYA
Rus Dışişleri: MH17 davasının temelinde siyasi sipariş yatıyor

Lahey mahkemesi, MH17 uçağının düşürülmesi ve Rusya arasında doğrudan bağ kurmadı

Lahey Mahkemesi’nin, Malezya Havayolları’na ait MH17 yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili davada kararını duyururken uçağı düşüren Buk hava savunma sistemi ve Rusya arasında doğrudan bağ kurmadığı belirtildi.
Mahkeme salonunda bulunan RIA Novosti haber ajansının muhabiri, “Lahey Mahkemesi’nin MH17 yolcu uçağını düşüren füzenin fırlatıldığı Buk hava savunma sisteminin kullanımı ve Rusya arasında doğrudan bağ kurmadı” diye bildirdi.
DÜNYA
Lahey Bölge Mahkemesi: MH17 uçağını düşüren füze Rusya kontrolündeki yerden fırlatıldı
Yorum yaz