Beyaz Saray açıklamasında şöyle denildi:
"Başkan Biden ile Başkan Şi, nükleer savaşın asla yapılmaması ve asla kazanılamayacağı konusundaki anlaşmalarını yineledi ve Ukrayna'da nükleer silah kullanımına veya kullanılması tehdidine karşı olduklarının altını çizdi."
'Çin'le güçlü rekabeti sürdüreceğiz, ama çatışmaya dönüşmesini istemiyoruz'
"Biden, Şi'ye, Washington'ın Çin ile güçlü şekilde rekabet etmeye devam edeceğini, ancak bu rekabetin çatışmaya dönüşmemesi, iki ülkenin rekabeti sorumluluk sahibi bir şekilde yönetmesi ve iletişim kanallarını açık tutması gerektiğini söyledi."
"ABD ile Çin'in iklim değişikliği, küresel makroekonomik istikrar gibi milletler ötesi konularda birlikte çalışması gerekli. İki lider, iletişim kanallarının açık tutulması ve yapıcı çabaların derinleştirilmesi için yetkili görevlendirilmesi konusunda mutabık kaldı."
Biden'dan 'Çin'in Tayvan'a yönelik giderek artan saldırgan eylemlerine' itiraz
"Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Tibet, Hong Kong ve insan hakları konusundaki endişelerini dile getiren Biden, Tayvan konusunda tek Çin politikasının değişmediğini, herhangi bir tarafça statükonun tek taraflı değiştirilmesine karşı çıktığını ve Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın sürdürülmesinin tüm dünyanın çıkarına olduğunu belirtti. Biden, Çin'in Tayvan'a karşı zorlayıcı ve giderek artan saldırgan eylemlerine karşı çıktığını ve bunun bölgede ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın altını oyduğunu, küresel refahı tehlikeye attığını dile getirdi."
"Biden, Şi'ye, dünyanın Kuzey Kore'yi sorumlu davranması için teşvik etmesi gerektiğini söyledi."
Biden: Çin'in yakın zamanda Tayvan'ı işgal etme girişimi olduğunu düşünmüyorum
Daha sonra G20 zirvesinin açılışı vesilesiyle basın toplantısı düzenleyen Biden, Şi ile görüşmesi hakkında "Bence birbirimizi anlıyoruz. Yeni bir Soğuk Savaş olmasına gerek yok... Birbirimize karşı her konuda açık ve nettik" diyerek ekledi:
"Çin'in yakın zamanda Tayvan'ı işgal etme girişimi olduğunu düşünmüyorum. Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasındaki sorunların çözülmesini istiyoruz."
'Şi, Biden'ı, Tayvan'da kırmızı çizgiyi aşmaması için uyardı'
Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise Şi'nin Biden'a "Tayvan'da kırmızı çizgiyi geçmeyin" uyarısı yaptığı belirtildi:
"Tayvan sorunu, Çin'in temel çıkarlarının tam merkezinde yer alıyor ve Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temelinin ana ilkesidir ve Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgidir. Tayvan sorununun çözülmesi Çinlilerin meselesidir."
'ABD'ye meydan okuma, yerini alma, uluslararası düzeni değiştirme niyetinde değiliz'
Çin Dışişleri açıklamasına göre Biden'a "Mevcut koşullar altında, Çin ile ABD, daha az değil, daha fazla ortak çıkarı paylaşıyor" diyen Şi, 'Çin'in ABD'ye meydan okumaya, onun yerini almaya veya mevcut uluslararası düzeni değiştirmeye çalışmadığını' dile getirerek iki tarafı 'birbirlerine saygı duymaya' çağırdı.
'Ticaret veya teknoloji savaşı kimsenin çıkarına değil'
'ABD'nin kapitalizm, Çin'in ise sosyalizm yoluyla kalkınmayı benimsediğini, her iki tarafın da bu farklılığa saygı göstererek birbirlerini kendi ölçüsüne göre yeniden şekillendirmeye, diğerinin sistemini sarsmaya ve değiştirmeye çalışmaması gerektiğini' vurgulayan Şi, ABD'nin yürüttüğü ticaret savaşına karşı şu mesajı verdi:
"Küreselleşmiş dünyada ticaret veya teknoloji savaşları başlatmak, ekonomik bağları koparmak, tedarik zincirlerini kesmek hem piyasa ekonomisinin ilkelerine hem de uluslararası ticaret kurallarına aykırı. Bu girişimler kimsenin çıkarına değil. Ekonomik ve ticari bağların, bilimsel ve teknolojik etkileşimlerin siyasallaştırılmasına ve silaha olarak kullanılmasına karşıyız."
'Çin'in ulusal koşullarına uygun kendine özgü demokrasisine saygı gösterin'
'Özgürlük, insan hakları ve demokrasinin tüm insanlığın ortak değeri ve arayışı olduğunu, demokrasi-otoriterlik karşıtlığı anlatısının günümüz dünyasını ve zamanın eğilimlerini doğru tanımlamadığını, hiçbir ülkenin mükemmel bir demokratik sisteme sahip olmadığını, gelişmeye daima muhtaç olduğunu' anlatan Şi, şöyle bir manzara çizdi:
"Nasıl ki, ABD'nin Amerikan stili bir demokrasisi varsa, Çin'in de kendine özgü demokrasisi var. Her ikisi de kendi ulusal koşullarına uygun. Çin'de uygulanan 'bütüncül süreç halk demokrasisi' ülkenin gerçeklerine, tarihine, kültürüne uygun ve halkın iradesini yansıtıyor."
'Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin yeniden başlamasını dört gözle bekliyoruz'
İki liderin Ukrayna'daki durumu da ele aldığı belirtilen Çin Dışişleri açıklamasına göre Şi, Biden'a Pekin'in çatışmadan 'derinden endişe' duyduğunu belirtti. "Çin başından beri barışın yanında yer aldı ve barış görüşmelerini teşvik etmeye devam edecek" diyen Şi, "Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlamasını destekliyoruz ve dört gözle bekliyoruz" çağrısı yaptı.
Blinken Çin yolcusu
Bu arada Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin'i ziyaret edeceğini duyurdu. Açıklamada "İki lider, görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanı Blinken'ın, Çin'i ziyaret etmesi konusunda mutabık kaldı" denildi.