EKONOMİ

Suudi Arabistan Asya için petrol fiyatını düşürdü, Avrupa için artırdı

Suudi Arabistan Asya’ya ihraç ettiği petrolün fiyatını düşürdü. Bu hamlenin küresel ekonomik yavaşlamayla birlikte, Asya bölgesi piyasalarının da zayıflayacağına işaret ettiği düşünülüyor.
Sitede oku
Asya’ya satacağı petrolün fiyatını düşüren Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco, Rusya’ya yaptırım uyguladıktan sonra alternatif kaynak bulmakta zorluk çekme ihtimaline karşı Avrupa’ya satacağı petrolün fiyatını ise yükseltti.
Yükselen faiz oranları ve Çin’deki Kovid-19 kapanmalarının etkisiyle, ham petrol Haziran ayından beri vadeli piyasalarda yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.
Aramco, ana pazarı olan Asya’ya Aralık ayında yapacağı satışlarda Arab Light petrolünün fiyatını, petrol rafinericilerinin ve traderların 35 sentlik düşüş beklentisine yakın şekilde 40 sent indirerek varil başına 5.45 dolara çekti.
Buna rağmen, 5 Aralık’ta Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımları sıkılaştırması ile Rusya’nın petrol ihracının düşme ihtimalinin etkisiyle, Brent petrol varil başına 95 dolar seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Buna ek olarak Riyad ve Moskova’nın başını çektiği OPEC+ bu ay üretimi düşürme kararı almıştı.
Ukrayna krizi
Beyaz Saray: OPEC+'nın petrol üretimini azaltma kararı, Rusya'ya destek vermekle eş değerdir
Yorum yaz