Estonya’nın başkenti Tallinn’de mevkidaşı Kaja Kallas ile görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Miçotakis, “Genel olarak Rusların Avrupa Birliği ziyaretine yatay yasak getirilmesi fikrine destek vermedik, ama tüm yaptırım paketlerinde Avrupa Birliği’ne katılmamız bir destinasyon olarak Yunanistan’ı etkiledi, çünkü bu yaz Rusya’dan neredeyse hiç kimse Yunanistan’a gelmedi. Gelmek isteyen neredeyse tüm Ruslar Türkiye’ye gitti. Yani yaptırım paketini sadık bir şekilde uygulayarak bedelini ödedik ve eminim, doğru yaptık” ifadesini kullandı.
Ukrayna’ya büyük askeri destek verdiklerini dile getiren Miçotakis, “Bilinen nedenlerden dolayı ayrıntılara girmeyeceğim, ancak Ukraynalılar onlara sunduğumuz yardımdan çok memnun ve bu yardımla ilgili herhangi bir şikayet olmadı” dedi.
Yunan gemilerinin 1 Aralık’tan itibaren Rus petrolünü, 1 Şubat’tan itibaren de petrol ürünlerini Avrupa Birliği’ne taşıyamayacağını anımsatan Miçotakis, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama Avrupa Birliği’nin diğer yönler için bir yasağı yok. Eğer böyle bir yasak olsaydı elbette Yunan gemiler bu yasağa da uyardı. Ayrıca bazı oyuncular, bu anlaşmalarda yer almak isteyip istemediğine, tüm riskleri ve primleri göz önünde bulundurarak kendileri veriyor. Deniz taşımacılığı küresel bir endüstri olduğunu belirtmeliyim. Avrupa’nın deniz taşımacılığıyla ilgili gerçekten etkili olan her türlü kararını destekleyen ilk ben olurum. Yapmamamız gereken, Avrupa’nın deniz taşımacılığını ayağından vurmak. Bu, dünya genelinde teslimatın güvenliği için önemli. Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin bundan yararlanabilmeli ve bu faaliyetin büyük kısmını alabilmeli. Yani biz çok dikkatli olmalıyız ve Rusya’ya darbe vuracağımızdan emin olabilmek için yaptırımlarımızda değişiklikler yaparak bunu yaptığımızı düşünüyorum. Biz de darbe alıyoruz, bu açık. Ama bu dengeyi desteklememiz lazım.”