DÜNYA

Putin: Macron'un Rusya'yı Kafkaslar'a istikrarsızlık getirmekle suçlaması kabul edilemez

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Moskova'yı Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini bozmakla ve Kafkaslar'da istikrarsızlık yaratmakla suçlamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Sitede oku
Astana'daki Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Zirvesi'nde konuşan Putin, Macron'un 6 Ekim'de Prag'da Azerbaycan, Ermenistan, Fransa liderlerinin Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel'le yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
Putin, "Fransa Cumhurbaşkanı'nın 6 Ekim'deki görüşmenin sonuçlarıyla ilgili bazı yorumlarını dün şaşkınlıkla okudum. Bu açıklamalarda çatışmanın gidişatı hakkında bir anlayış ve tarafların tutumu hakkında bilgi olmadığını düşünüyorum. Zira bu sözler yanlış ve kabul edilemez" dedi.
Rusya'nın Dağlık Karabağ ve çevresindekiler de dahil tüm çatışmaların çözülmesini samimi olarak hedeflediğini kaydeden Putin, bu konuyu Macron'la tekrar istişare edebileceğini belirtti.
Ukrayna krizi
Macron: Ukrayna’ya 6 adet Caesar topu teslim edilecek
Bu arada Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı istedikleri zaman, istedikleri yerde bir araya gelmek üzere Rusya'ya davet etti.
Putin'in açıklamaları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Azeri mevkidaşı Ceyhun Bayramov ve Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan'la Astana'da yaptığı üçlü görüşmeyi izledi. Lavrov, mevkidaşlarıyla Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini normalleştirmeye yönelik ortak çabaları istişare ettiklerini belirtti.
DÜNYA
Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Astana'da görüştü

'BDT'de 2025'i 'Barış ve Naziyle Mücadelede Birlik Yılı' ilan edelim'

Putin, zirve sırasında BDT liderlerine 1945'te Büyük Vatan Savaşı'nda (2. Dünya Savaşı) Nazi güçlerine karşı kazanılan zaferin 80. yılı vesilesiyle 2025 yılını 'Barış ve Naziyle Mücadelede Birlik Yılı' ilan etmeyi önerdi. Putin'in önerisine karşılık BDT liderleri, 2025'i Zaferin 80. Yılı ve Barış Yılı ilan edilmesi önerisinde bulundu.
Rusya lideri Putin, insanlığın Nazi canavarından kurtarılmasında SSCB halklarının ortaya koyduğu cesareti hafızalardan silme girişimlerinin olduğu günümüzde, böyle bir adımın Nazi'yle mücadeledeki tarihsel hakikati ayakta tutmak için dayanışmaya katkı sunacağının altını çizdi.
Bu arada 2024 yılı BDT'de 'Uluslararası İletişim Dili Olarak Rusça Yılı' ilan edildi.

'Ulusal para birimleriyle alışverişe geçmek için 'enerjik' çaba sarf ediyoruz'

Rusya ve BDT ülkelerinin ithal ikamesi konusunda ortak faaliyetler yürüttüğünü kaydeden Putin, ulusal para birimleriyle alışverişe geçmek için de 'enerjik' çaba sarf edildiğini vurguladı.
Yorum yaz