Avrupa'daki enerji krizinin ortasında, rafineri işçilerinin ücretlerinin enflasyona göre artırılması talebiyle greve gittiği Fransa'da gerilim yükseldi. Fransa, Fransız TotalEnergies'e ait 4 ve Amerikan Esso-ExxonMobil'e ait 2 rafinerideki çalışanların grevde olması nedeniyle akaryakıt krizine teslim oldu. Grev yüzünden ortaya çıkan benzin ve dizel sıkıntısı, sürücülerin panik halinde akaryakıt istasyonları önünde kuyruk oluşturmasıyla daha da şiddetlendi.
Küçük araçlara 30 litre benzin tavanı
Fransa'da bazı bölgeler dünden itibaren akaryakıt satışında kısıtlamaya gitti. Güneydeki Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes ve Herault bölgeleri yönetimleri, küçük araçlara günlük 30, büyük araçlara ise günlük 120 litre akaryakıt satışına izin verdi. Kısıtlama uygulamasına bugün Doğu Pyrenees bölgesi yönetimi de katıldı. Kısıtlama kararının 14 Ekim akşamı son bulması bekleniyor.
Özel yakıt ikmal hattı
Fransa'nın birçok bölgesinde öncelikli sayılan polis, jandarma ve itfaiye araçları, ambulanslar, okul servisleri, çiftçi araçları, posta şirketi ve cenaze araçlar ile soğuk gıda zinciri araçlarının kuyruk beklememesi için özel yakıt ikmal hattı uygulamasına geçildi.
Bidon veya varil ile benzin satışı ise dün itibarıyla Fransa genelinde yasaklandı.
Greve karşı olağanüstü hal önlemleri devrede
Daha önce acil durum yetkilerini kullanarak zaruri işçileri zorla çalıştırmaktan söz eden hükümet, bugün grev üçüncü haftasına girerken olağanüstü yetkileri devreye sokacağını duyurdu.
Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, zorla işe döndürme prosedürünün şimdilik sadece Esso-ExxonMobil'in Gravenchon-Port-Jerome akaryakıt deposunda bugünden itibaren devreye sokulacağını teyit etti.
Fransa'nın kuzeybatısındaki Normandiya'daki Gravenchon-Port-Jerome rafinerisinin yakıt deposunda çalışanlar, iş başı yapması talep edilen ilk personel oldu.
Uymayana para-hapis cezası
Fransa'da zorla işe döndürme prosedürü kapsamında, 'kamu hizmetinin devamlılığını veya toplumun ihtiyaçlarını ciddi şekilde baltalayan bir grev durumunda' çalışanlar işe dönmeye zorlanabilir. Buna karşı çıkan işçiler 6 aya kadar hapis ve 10 bin euroya varan para cezasına çarptırılabilir.
Grevci işçilerden hodri meydan
Ancak hükümetin düğmeye basması üzerine oylamaya giden grevdeki işçiler, iş bırakma ve blokajları sürdürme kararı aldı.
Greve öncülük eden en büyük sendika CGT, dünkü açıklamasında, hükümetin zorla çalıştırma yetkisini kullanmasının 'lüzumsuz ve yasadışı' olacağını söyleyerek yasal itiraz işaretini verdi.
'Hükümet şiddeti tercih etti'
Hükümetin zorla çalıştırma emrini 'şiddet tercihi' diye niteleyen CGT, bunun sendikanın 'hükümet ve iş dünyası liderleriyle yapacağı toplantılara katılımını askıya almasına yol açacağını' belirtti.
TotalEnergies'in aşırı kârları
Madalyonun öbür yüzünde, yüksek enerji fiyatları sayesinde aşırı kâr elde eden TotalEnergies, ekstra vergi ödemesi çağrılarıyla karşı karşıya. CGT, TotalEnergies personeli için yüzde 10'luk ücret artışı istiyor.
Teslimat sürücüsü: Kabusu yaşıyoruz
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un neo liberal hükümetinin olağanüstü yetkilere başvurmasında, sürücülerin benzin depolarını doldurmak için saatler harcamasından kaynaklanan hayal kırıklığı ve ekonomik zarar da rol oynadı. İstasyonlarda oluşan uzun kuyruklarda, zaman zaman yaralanmayla sonuçlanan kavgalar yaşandı. AFP'ye konuşan Paris'teki teslimat sürücüsü Santiago, "Benzin bizim için çok önemli. Bir haftadır kabusu yaşıyoruz" dedi.
Hükümet sözcüsü: Tahammül edilemez hal aldı
CGT'nin tepkisine rağmen, Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, grevcileri zorla çalıştırma sayesinde akaryakıt istasyonlarındaki yakıt kıtlığının yakında biteceği sözünü verdi. "Bu sosyal çatışmanın etkisinin, pek çok Fransız için tahammül edilemez hal aldığının farkındayız" diyen Veran, zorla işe döndürme sonucu istasyonlara birkaç gün içerisinde akaryakıt aktarılacağını ve durumun normale döneceğini söyledi.
Sol ittifak miting düzenleyecek
Bugün bakanlar kurulunun akaryakıt krizi toplantısına koşut, TotalEnergies yönetimi de CGT dahil şirketteki tüm sendikalarla görüşme masasına oturdu.
Hükümet-sendika gerilimi, solcu partilerin pazar günü Macron'un politikalarına ve hayat pahalılığı krizine karşı planladıkları yürüyüşe ivme kazandırabilir.
Franceinfo radyosuna konuşan Yeşiller'in önde gelen milletvekili Sandrine Rousseau, "Umarım bu, genel grevi başlatan kıvılcım olur" dedi.