Ukrayna krizi

Polonya Cumhurbaşkanı: NATO kapsamında nükleer silahlara evsahipliği yapmak için ABD ile görüşüyoruz

Polonya ilk defa nükleer silah konuşlandırma amacıyla ABD ile görüştüğünü duyurdu. Cumhurbaşkanı Duda, NATO kapsamında nükleer silahlara evsahipliği yapma konusunu ABD yönetimiyle görüştüklerini söyledi. Anlaşmaya varılması halinde, bu, ilk kez eski bir Demir Perde ülkesine ABD nükleer silahlarının konuşlandırılması anlamına da gelecek.
Sitede oku
Ukrayna krizinin nükleer savaşa dönüşebileceğine dair endişelerin arttığı dönemde, krizin tırmandırıcısı ülkelerden Polonya, ABD'nin nükleer silahlarına evsahipliği yapmaya talip olduğunu açıkladı.
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun nükleer paylaşım programına dahil olma konusunu Washington'la görüştüklerini duyurdu.
Program, caydırıcılık adına nükleer silahı olmayan üyelerin topraklarında nükleer üyelerin silahlarını konuşlandırmasını içeriyor. Bu kapsamda ABD'nin nükleer silahları, Avrupa'da Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve Türkiye'de konuşlu bulunuyor.
Bloomberg'e göre NATO'nun Doğu Avrupa'daki en büyük üyesi konumunda olan ve son dönemde askeri harcamaları artıran Polonya'da yetkililerden daha önce nükleer silah konuşlandırma amacıyla müttefiklerle görüştüklerine dair bir açıklama gelmemişti.
Avrupa'da enerji krizi
Spiegel'e göre CIA Berlin'i Kuzey Akım için uyarmıştı: Polonyalı eski bakan ABD'ye teşekkür etti

Duda: Washington ile teatiler devam ediyor

Gazeta Polska'ya konuşan Cumhurbaşkanı Duda, "Her şeyden önce sorun nükleer silah sahibi olmamamız. Nükleer paylaşım programına katılmamız için her zaman potansiyel fırsat var" diyerek ekledi:
“ABD'nin böyle bir olasılığı değerlendirip değerlendirmediği konusunda Amerikalı liderlerle konuştuk. Konu açık."
Ukrayna krizi
Şok terapisi ekonomisti Sachs, 'Kuzey Akım sabotajı ABD'nin işi' diyerek Bloomberg TV'yi şoke etti
Bloomberg'e göre Duda'nın açıklaması, ilk kez NATO üyesi eski bir Demir Perde ülkesinin ABD nükleer silahlarına evsahipliği yapıp yapamayacağına dair soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Kaçinski: İstiyorum, ama olumlu yanıt alamadım

Duda'nın yanısıra iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) Başkanı Jarosław Kaczyński (Yarosłav Kaçinski), Polonya'ya ABD nükleer silahlarının yerleştirilmesini istediğini açıkladı.
DÜNYA
Polonya, 2. Dünya Savaşı için Almanya'dan 1.3 trilyon euroluk tazminat talebini resmiyete döktü
Radio Polska'ya konuşan Kaçinski, “Bu mesele daha önce görüşmelerde gündeme getirilmişti. Biz muhalefetteyken bile ABD senatörleriyle görüşmelerde bu konuyu masaya yatırıyorduk. Şahsen ben bu yakınlarda bu konuyu gündeme getirdim. Aldığım cevap dolaylıydı, olumlu değildi" dedi.
DÜNYA
'ABD, nükleer silahlarını Avrupa'dan gizlice çıkarıyor'

'Bunun çok iyi bir karar olduğunu düşünüyorum'

PiS lideri, "Cumhurbaşkanı Duda yolun açık olduğu yönünde benim sahip olmadığım bir bilgiye sahipse, ben bunu tamamen destekliyorum. Bunun çok iyi bir karar olduğunu düşünüyorum. Göreceğiz" diye devam etti.
Kaçinski, “Daha önce birkaç ülke bu programdan yararlanmıştı. Ama hata yapmıyorsam şu anda sadece Türkiye’de var” diye ekledi.
DÜNYA
'ABD’nin Avrupa ve Türkiye’deki üslerinde 100 nükleer uçak bombası var'
Ukrayna krizinin temelinde ise NATO'nun doğuya dur duraksız genişlemesine Rusya'nın karşı çıkması yatıyor.
Yorum yaz