EKONOMİ

Almanya'da eylülde roket gibi fırlayıp çift haneye çıkan enflasyon, 1951'den beri en yüksek seviyede

Alman federal istatistik kurumu Destatis, yıllık enflasyonun eylülde yüzde 7.9'dan yüzde 10'a çıktığını açıkladı. Böylece enflasyonun son 71 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtildi.
Sitede oku
ABD'nin Rusya yaptırımlarının peşine takılan Avrupa'da Kuzey Akım 1'den Rus gazı akışının durması ve Kuzey Akım 1 ve 2'ye sabotaj düzenlenmesi eşliğinde enerji fiyatları rekor kırarken, Almanya'da enflasyon eylül ayında keskin tırmanış gösterdi.
Almanya'da tüketici fiyatları eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10 arttı. Ağustosta bu artış oranı yüzde 7.9'du. Beklenti, eylülde yüzde 9.4'e yükselmesi yönündeydi.

Euroya geçilmesinden beri ilk

Yüzde 10 enflasyonun, Aralık 1951 sonrasının en yüksek oranı anlamına geldiği belirtildi. Enflasyon, Aralık 1951'de yüzde 10.5 olarak kayıtlara geçmişti.
Almanya'da yıllık enflasyonun euro döneminde ilk defa çift haneye çıkması da dikkati çekti.

Enerji fiyatlarındaki artış yüzünden

Destatis'in açıkladığı diğer veriler şöyle:
Enflasyon, aylık bazda ise yüzde 1.9 yükseldi.
Enerji fiyatları yıllık bazda yüzde 43.9, gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 18.7 arttı. Hizmetlerdeki artış yüzde 3.6 oldu.
AB uyumlu TÜFE de eylülde aylık bazda yüzde 2.2 ve yıllık bazda yüzde 10.9 yükseldi.
Destatis, "Özellikle enerji fiyatları, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana önemli ölçüde arttı ve yüksek enflasyon oranı üzerinde önemli bir etkisi oldu" saptamasını yaptı.

Toplu taşımada 9 euroluk kart uygulamasının sona ermesinin etkisi

Açıklamada, toplu taşımada aylık 9 euroluk bilet ve yakıtta vergi indirimi uygulamasının ağustosta sona ermesinin enflasyonun eylülde artmasında etkili olduğu belirtildi.
Commerzbank Başekonomisti Jörg Kramer, 1970'lerde bile enflasyon oranının bu kadar yüksek olmadığını belirterek, "Fiyatlar ayrıca enerji fiyatlarının ötesinde daha hızlı yükseliyor. Bu endişe verici" dedi.

2023'te resesyona doğru

Yüksek enflasyonun tüketicilerin satın alma gücünü azalttığını ve onları tasarruf etmeye zorladığını aktaran Kramer, yüksek enerji fiyatları nedeniyle birçok ticari faaliyetin karsız hale geldiğini vurguladı.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 19 Eylül'de yayımladığı raporda, enerji krizi nedeniyle Alman ekonomisinin resesyona girdiğine ilişkin işaretlerin giderek arttığını belirtmişti.
Yorum yaz