DÜNYA

Kazakistan başkentine Astana isminin iade edilmesine parlamento onayı

Kazakistan'da başkentin isminin Nur Sultan’dan yeniden Astana'ya çevrilmesi, daha önce değişikliği oybirliğiyle yapan parlamentoda kabul edildi.
Sitede oku
Kazakistan Parlamentosu'nun alt kanadı Meclis ile üst kanadı Senato'nun ortak oturumunda kabul edilen anayasa değişiklikleri kapsamında başkent Nur Sultan'ın isminin yeniden Astana olması da onaylandı.
Başkente eski adının iadesi, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in imza attığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.
DÜNYA
Pandemiden sonraki ilk yurt dışı gezisi: Çin lideri Şi, Kazakistan'da

Halkın kabullenememesinden ötürü

Daha önce Kazakistan Meclisi'nde bir grup milletvekili, halkın başkentin yeni adı Nur Sultan'ı kabullenememesinden ötürü eski adı Astana'ya geri dönmesi önerisinde bulunmuştu. Meclis ve Senato Başkanları da milletvekillerinin söz konusu önerisinin halkın fikrini yansıttığını dile getirmişti. Ardından isim değişikliği, anayasanın bazı maddelerine düzenleme getirmeyi öngören yasa tasarısına dahil edilmişti. 12 Eylül'de Anayasa Konseyi önerinin anayasaya uygunluğunu teyit etmişti.
DÜNYA
Kazakistan'da iktidar partisi Nur Otan'ın adının Amanat olarak değiştirilmesi önerildi
Kazakistan Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Ruslan Jeldibay, "Tokayev, Kazakistan'ın devlet olarak güçlenmesinde ve başkentin temelini atmada Nursultan Nazarbayev'in kilit rol üstlendiğini tarihi gerçek olarak niteliyor. Bunun için ilk Cumhurbaşkanının ismini taşıyan diğer yapılar korunacak" dedi.
DÜNYA
‘Nazarbayev ile Putin, Moskova’da görüştü’

Kurucu lidere jest niyetine yapılmıştı

Kazakistan'ın kurucu lideri Nursultan Nazarbayev, 19 Mart 2019'da cumhurbaşkanlığından istifa ettikten bir gün sonra görevi devralan Tokayev, başkentin ismini Nur Sultan olarak değiştirme önerisi yapmıştı. Astana olarak kalması için ülkenin çeşitli noktalarında düzenlenen gösteri ve imza kampanyalarına rağmen, 23 Mart 2019'da Parlamento'da oy birliğiyle başkentin ismi Nur Sultan olarak değiştirilmişti.
Kazakistan’da hükümet karşıtı protestolar
Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi ve Halk Asamblesi’ndeki başkanlıkları resmen geri alındı
Yorum yaz