Avrupa'da enerji krizi

Fransa Başbakanı: 2023'te doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artışı yüzde 15 tavanını geçmeyecek

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 2023 başında doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yüzde 120 oranında gelebilecek zamlara yüzde 15'lik tavan sınırı koyacaklarını açıkladı. Borne, Avrupa'da 2023 için öngörülen elektrik fiyatının 2021'dekinden 10 kat, gaz fiyatının 2021'dekinden 5 kat fazla olacağını söyledi.
Sitede oku
Batı'nın Rusya yaptırımlarını müteakip Rusya'dan gaz akışının kesilmesiyle Avrupalıları dondurucu bir kışın endişesi sararken, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, basın toplantısı düzenleyerek, enerji piyasalarını dizginlemeye devam edecekleri mesajını verdi.

Üst sınır çekilmezse yüzde 120 zam

Hane halklarını ve küçük-orta büyüklükteki işletmeleri rahatlatmak için yeni yılda doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılacak zamlara yüzde 15'lik tavan sınırı koyacaklarını açıklayan Borne, "Hedefimiz öngörülen yüzde 120 yerine yüzde 15'lik bir fiyat artışı" dedi.
Avrupa'da enerji krizi
Yeni Britanya Başbakanı Truss: Enerji faturası tavan fiyatına 2 yıl boyunca zam yapılmayacak

100-200 euro arasında değişen 'enerji çekleri'

Borne, 12 milyon düşük gelirli haneye enerji faturalarını ödemelerine yardımcı olmak için 100-200 euro arasında değişen 'enerji çekleri' vereceklerini de duyurdu.
Tavan fiyatı, gazda ocak, elektrikte şubat ayında devreye girecek. Fransa Başbakanı'na göre bu uygulama hane halkının elektrik faturasında ayda yaklaşık 160 euro, gaz faturasında ayda 175 euro tasarruf etmesine yardımcı olacak.
Avrupa'da enerji krizi
AB Komisyonu, elektrik tüketiminin en yoğun olduğu saatlerde yüzde 5 azaltılması zorunluluğu getirdi

2022 paketi sayesinde Fransa'da enflasyon görece düşük kaldı

Ancak yeni önlemler, bu yılın başlarında elektrik fiyatı artışlarına yüzde 4'lük tavan getirip doğalgaz fiyatlarını Ekim 2021 seviyesine sabitleyen önlemlerin gerisinde kaldı. Oysa 2022 önlemleri, Fransa'da enflasyonun komşu Avrupa ülkelerine göre daha düşük düzeyde kalmasına katkıda bulundu. Temmuzda da meclisten hanelere 230 milyon euroluk mali yardım paketi geçirildi.

'Kamu maliyesine bir bedeli var'

Borne, 2023 tavan sınırlarının 2022'nin gerisinde kalmasına mazeret olarak "Çok erken dönemde halkı korumak için güçlü önlemler aldık. Ama herkesin bildiğini şeffaf şekilde söylemeliyiz: Bu önlemlerin kamu maliyesine bir bedeli var" dedi.

Devlete maliyeti 17.8 milyar euro olacak

Maliye Bakanı Bruno Le Maire de hükümetin gelecek yılki tavan sınırı önlemlerinin 16 milyar euroya mal olmasının beklendiğini, bunun 11 milyarının gaza, 5 milyarının elektriğe gideceğini, enerji çeklerin devlete maliyetinin de 1.8 milyar euro olacağını söyledi.

En kötü hal senaryosunu andı

Fransa'nın gaz depolama tesislerinin yüzde 95 dolulukla zorlu bir kışa hazır olduğunu söyleyen Borne, "Sadece enerji tüketiminin sınırlandırılması ve Avrupa dayanışması, arz sorunlarıyla birleşen aşırı soğuk bir kış gibi en kötü hal senaryolarında kesintilerden ve karneyle dağıtımdan kaçınmamızı sağlayacaktır" manzarası çizerek ekledi: "En olası senaryolarda, herkes sorumlu davranırsa... kesinti olmayacaktır."
Avrupa'da enerji krizi
Avrupa'daki enerji krizi elektrikli battaniye ve ısıtıcı talebini arttırdı

2021'dekinden 10 kat fazla elektrik fiyatı

Gelgelelim Fransa Başbakanı, Avrupa'da 2023 için öngörülen elektrik fiyatının 2021'dekinden 10 kat, öngörülen gaz fiyatının 2021'dekinden 5 kat fazla olduğunu söyledi.
"Gaza gelince, piyasa, 2023 için 2021'dekinin 5 katı fiyat belirledi. Bu tahmin ve Avrupa'da halihazırdaki gaz fiyatı dünyanın herhangi bir yerindekinden çok daha yüksek. Bu durum, Ukrayna'daki savaş ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzını neredeyse tamamen durdurma kararıyla bağlantılı" diyen Borne, "Elektriğe gelince, piyasanın 2023 için öngördüğü fiyat 2021'e göre 10 kat daha yüksek" diye ekledi.
Avrupa'da enerji krizi
IMF, sert bir kışın Avrupa'da toplumsal huzursuzluğa yol açabileceği uyarısında bulundu
Yorum yaz