"Başkan Joe Biden, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımların 675 milyon dolar değerindeki yeni dilimini dün onayladı" açıklamasını yapan Savunma Bakanı Lloyd Austin, paketin obüsler, topçu mühimmatları, Humveeler, zırhlı personel taşıyıcıları, Stinger uçaksavar sistemleri, tanksavar sistemleri, el bombası fırlatıcıları, Mi-17 helikopterleri, vücut zırhı ve milyonlarca mermilik küçük silah mühimmatı ve çok daha fazlasını içerdiğini duyurdu.
Hem Ukrayna'yı hem 18 komşusunu silahlandırma
Ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 'Ukrayna ve Rusya tarafından tehdit edilen diğer Avrupa ülkelerine' yönelik olduğunu söylediği 2 milyar doları aşkın büyük çaplı yeni askeri yardım açıkladı.
Blinken, 'gelecekteki Rus saldırganlığının potansiyel riski altında olduklarını' iddia ettiği Ukrayna ile 18 komşusuna Biden yönetiminin 2 milyar dolarlık uzun vadeli askeri yardım sağlayacağını söyledi.
ABD'den borç alıp Amerikan silah sanayini ihya edecekler
Ukrayna'nın yanısıra Avrupa'daki NATO üyeleri ve bölgesel güvenlik ortaklarını kapsayacak ve Dış Askeri Finansman programından karşılanacak olan bu paket, Austin'in duyurduğundan ayrı bir paket. Muhataplarından ABD'den alacakları borç ve hibeyle yine ABD silah ve mühimmatı alması bekleniyor.
Sonu gözükmüyor
Associated Press'in (AP) hesaplarına göre Biden yönetiminin göreve başlamasından bu yana Ukrayna'ya yaptığı toplam Amerikan yardımı 15'ten 20 milyar dolara doğru ilerliyor.
Öncesinde Biden, Kongre'den, Ukrayna'ya askeri ve ekonomik yardım için ek 11.7 milyar dolar dahil 47 milyar dolarlık bir hükümet fonu tasarısını onaylamasını istemişti.
Austin'e göre 'kanıtlanabilir başarı görülüyor'
ABD'nin Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde Ukrayna Savunma Temas Grubu (USTG/UDCG) toplantısına ev sahipliği yapan Austin, toplantının açılış konuşmasında, Ukrayna'daki gelişmelerin 'bir başka önemli ana daha ulaştığından' söz eden Austin, "Artık savaş alanında ortak çabalarımızın kanıtlanabilir başarısını görüyoruz'' iddiasında bulundu.
"Savaşın yüzü değişiyor ve bu temas grubunun misyonu da değişiyor" diyen ABD Savunma Bakanı, müttefiklerin Ukrayna'yı 'uzun vadeli desteklemesi gerektiğinin' altını çizdi.
'Hep birlikte daha fazla silah-mühimmat üreteceğiz'
Ramstein'da 5. UDCG toplantısı vesilesiyle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov dahil Amerikan müttefiklerinin savunma bakanları ve üst düzey askeri yetkililerini ağırlayan Austin, "Ukrayna'nın uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak savunma sanayii temelimizi güncelleyip düzeyini yükseltmek için birlikte çalışacağız. Ukrayna'nın uzun vadeli kendini savunma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak üretim ve yenilik için birlikte çalışacağız" vurgusunu yaptı.
Silah üreticileri de davet edilecek
Austin, 'üye ülkeler arasında mühimmat üretiminin artırılması' çağrısı yaparak 'ulusal silahlanma direktörlerinin de UDCG'ye katılmaya davet edileceğini' duyurdu.
ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Ramstein'daki toplantıda, 'Ukrayna'daki savaşta önemli miktarda mühimmat tüketimi olduğundan, silah üretimi ve yeniden stoklanmasıyla ilgili zorlukları da ele alacaklarını' söyledi. Milley, 'hangi ülkelerde hangi stokların mevcut olduğuna ve sanayiden nelerin tedarik edilmesi gerektiğine bakacaklarını' belirtti.