DÜNYA

Yüksek enerji fiyatları eğitimi vurdu: Bangladeş'te okullar fazladan bir gün daha kapanacak

Batı'nın Rusya yaptırımlarının körüklediği rekor enerji fiyatlarından ağır darbe yiyen ülkelerden Bangladeş'te elektrik tasarrufu için okullar haftada fazladan bir gün daha kapanacak, devlet daireleri ve bankalar günlük çalışma sürelerini bir saat kısaltacak.
Sitede oku
Dünya çapında artan yakıt fiyatları karşısında alınan enerji tasarrufu önlemleri, Bangladeş'te okulların haftada fazladan bir gün daha kapanması, devlet daireleri ve bankaların günlük çalışma sürelerini bir saat kısaltmasına kadar vardı.
Bugün yürürlüğe giren önlemler kapsamında Bangladeş'te cuma günleri kapalı olan okullar artık cumartesi günleri de kapanacak. Devlet daireleri ve bankaların çalışma saatleri de 8'den 7'ye indirilecek, ancak özel ofislerin kendi çalışma programlarını belirlemesine izin verilecek.
Son haftalarda azalan döviz rezervleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için önlemler alan Bangladeş hükümeti, geçen ay akaryakıt fiyatlarına yüzde 50'den fazla zam yapmasının yanısıra özel bir düzenlemeyle Rusya'dan daha ucuz yakıt alma seçeneklerini araştırdığını söyledi.

Protestolar düzenleniyor

Yüksek enerji fiyatlarına yönelik ufak çaplı sokak protestolarıyla karşılaşan hükümet, uluslararası fiyatların düşmesinden sonra yurt içi fiyatları ayarlamayı vaat etti.

Sık sık elektrik kesintileri

Hükümet dizelle çalışan tüm enerji santrallerinin faaliyetlerini askıya alarak günlük elektrik üretimini 1000 megavat azalttığından sık sık elektrik kesintileri de yaşanıyor. Ancak son 10 yılda hızla büyüyen 416 milyar dolarlık ekonomiyi desteklemek için sanayi bölgelerine enerji sağlamaya devam sözü verildi.

IMF'nin kapısında

Muhalefet ise yaşanan sıkıntılardan hükümetin yolsuzluklarını sorumlu tutuyor.
Döviz rezervleri yaklaşık 40 milyar dolara düşen Bangladeş, temmuz ayında Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) kredi talep ederek Sri Lanka ve Pakistan'dan sonra bunu yapan üçüncü Güney Asya ülkesi oldu.
Yorum yaz