Ukrayna krizi

Rusya: Kiev Zaporojye Nükleer Santrali’nde yankı uyandıracak provokasyon hazırlığında

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’in BM Genel Sekreteri'nin Ukrayna ziyareti sırasında Zaporojye Nükleer Santrali’nde yankı uyandıracak bir provokasyon hazırlığında olduğunu açıkladı.
Sitede oku
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un yaptığı açıklamada, Kiev’in BM Genel Sekreteri'nin Ukrayna ziyareti sırasında Zaporojye Nükleer Santrali’nde yankı uyandıracak bir provokasyon hazırladığı ve suçu Rusya’nın üzerine atmaya planladığı belirtildi.
Konaşenkov, “Kiev rejimi 19 Ağustos’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna ziyareti sırasında Zaporojye Nükleer Santrali’nde yankı uyandıracak bir provokasyon hazırlıyor ve bunun sonucunda Rusya Federasyonu, söz konusu santralde antropojenik felaket yaratmakla suçlanacak” diye konuştu.
Provokasyonu hazırlama çerçevesinde Ukrayna ordusunun Zaporojye bölgesinde radyasyon gözlem noktaları konuşlandırdığına dikkat çeken Konaşenkov, ayrıca Zaporojye’de bulunan ordu birliklerinin yaptıkları tatbikatta radyasyon kirlenmesi koşullarındaki eylemlerin icra edildiği bilgisini verdi.
“Ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 704. Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Taburunun birlikleri 19 Ağustos’a kadar Zaporojye’de konuşlanarak Zaporojye Nükleer Santrali’nde kaza olayını kaydetmek ve sözde kaza sonuçlarını giderme önlemleri almaya hazır hale getiriliyor” diyen Konaşenkov, şöyle devam etti:
“19 Ağustos'ta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 44. Topçu Tugayı birimleri, Nikopol kentinde bulunan atış mevzilerinden Zaporojye Nükleer Santrali’nin topraklarına topçu saldırıları başlatmayı planlıyor. Bu atışların sonuçlarının suçu Rus Silahlı Kuvvetlerine atılacak.”
Ukrayna yönetiminin defalarca Rus birliklerinin nükleer santrali işgal ettiği ve onu siper olarak kullanıp uzun menzilli topçu sistemlerinden ateş ettiğine dair söylentiler yaydığını hatırlatan Konaşenkov, “Rus birliklerinin ne santral alanında, ne de bitişiğindeki alanlarda ağır silahları olmadığına dikkat çekeriz. Orada sadece güvenlik birimleri var. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, Zaporojye Nükleer Santrali’nin güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alıyor” vurgusunu yaptı.
Yorum yaz