8 Temmuz 2022'deki Şinzo Abe suikastıyla 'Japonya'yı gizlice yöneten aşırı milliyetçi ya da dini tarikatlar' meselesi tekrar gündeme gelirken, Başbakan Fumio Kişida, kabinede Moon tarikatıyla bağlantılı isimlerden bazısını değiştirdi.
Komünizmle savaşan tarikat lideri
Resmi adı Dünya Barışı ve Birleşmesi İçin Aile Federasyonu olan, Birleşme Kilisesi de denilen Hıristiyan tarikat, 1954'te Güney Kore'de kendini mesih ilan eden anti-komünist Sun Myung Moon tarafından kurulmuştu. Tarikatın uluslararası yayılmasının ilk durağı, Moon'un muhafazakarlığının egemen seçkinlerin Soğuk Savaş görüşleriyle uyuştuğu Japonya olmuştu. 1960'larda Uluslararası Komünizme Karşı Zafer Federasyonu'nu kurarak Japon politikacılarla ilişkiler kuran Moon, 1970’lerin başında ABD’ye taşınmıştı.
Başbakan Kişida'nın hamlesi ise Abe ve iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) üst düzey üyelerinin ilişkili olduğu tarikatla hükümet arasına mesafe koyma çabası olarak yorumlandı. LDP'deki lider değişikliğiyle 4 Ekim 2021'de başbakanlık koltuğuna oturan ve 31 Ekim 2021'de ilan ettiği seçimden zaferle çıkan Kişida, 2025'e dek uzun vadeli istikrar vaadine karşın 10 ay içinde ikinci kabine değişikliğini gerçekleştirdi.
Tarikatla ilişkiler incelenmeden parti ve kabineye giriş yok
Japonya Başbakanı, kabine değişikliğiyle ilgili demecinde, adayların Birleşme Kilisesi'yle bağlarının çok sıkı şekilde gözden geçirilmesinin kabine ve LDP üyesi olmak için 'önkoşul' haline geleceğini söyledi. Bakanlarına ve diğer üst düzey yetkililere Birleşme Kilisesi ile olan bağlarını netleştirmeleri talimatını verdiğini belirten Kişida, "Böylece halkın güvenebileceği siyasi ve idari işler başarabiliriz" dedi.
LDP Genel Sekreteri Toshimitsu Motegi de 'partinin tarikatla sistematik ilişkisinin olmadığını ve bağlarını keseceğini' söyledi.
Aile boyu ilişki
Öncesinde Birleşme Kilisesi, Abe'nin ne üyesi ne de danışmanı olduğunu, sadece bir üyesinin eylül ayında düzenlediği bir etkinlikte konuşma yaptığını savundu.
Uluslararası Komünizme Karşı Zafer Federasyonu, Abe'nin büyükbabası olan eski Başbakan Nobusuke Kishi'nin 1974'te Moon'un ev sahipliğindeki bir ziyafetin onursal başkanı olduğunu söyledi.
Abe'nin küçük kardeşi olan Savunma Bakanı Nobuo Kişi, kilise üyelerinden kampanya gönüllüleri olarak destek aldığı açıklamasını yaptı.
Abe'nin kardeşi savunma bakanlığından alındı
Kişida'nın talimatı uyarınca tarikatla bağlarını kabul ederek görevden alınan 7 bakan arasında Abe'nin kardeşi Kişi, Kamu Güvenliği Komisyonu Başkanı Satoşi Nino, Ekonomi ve Ticaret Bakanı Koici Hagiuda da var.
Halk, hükümetin tarikatla bağları hakkında izahat istiyor
Kamusal yayın kuruluşu NHK'nın pazartesi yayımladığı ankete göre Kişida'nın kabinesine halk desteği, yüzde 46'ye gerileyerek ekimden beri en düşük seviyeyi gördü. Ankete katılanların çoğu, hükümetin tarikatla bağları hakkında izahat istediklerini vurguladı. Kişida, tarikatla kişisel bağının olmadığı açıklaması yapmak zorunda kaldı.
10 milyon müridin 600 bini Japonya'da
Tarikatın Seul'deki bir sözcüsü, Birleşme Kilisesi'nin dünya çapında 10 milyondan fazla müridinin 600 bininin Japonya'da bulunduğunu açıkladı. Sözcü, kilisenin dördüncü büyük cemaati konumundaki Japonya'nın aynı zamanda en büyük gelir kapısını oluşturduğunu belirtti.
Yüz milyonlarca dolarlık bağış aldılar
Avukatlar ise tarikatların dini eşya ticareti yoluyla alınan bağışlardan 1 milyar dolar gelir elde ettiğini ve bunlarla ilgili 1987'den beri yaklaşık 35 bin tazminat davası açıldığını duyurdu.
Daha önce bir soruşturmanın ardından bazı üyelerinin yasadışı satış taktiklerinden mahkum edildikten sonra Birleşme Kilisesi, aşırı bağış talep etmeyeceği açıklaması yapmıştı.
Suikastı zanlısının annesi 736 bin dolar vermişti
Abe suikastı zanlısı ise tarikatın annesini yaklaşık 100 milyon yen (736 bin dolar) bağışlamaya ikna ettiğini söyledi.
Suikast sonrası anneye yaklaşık 400 bin dolar iade ettiğini duyuran Birleşme Kilisesi, bağış yapmaya zorladığı suçlamasını reddetti, ancak annenin toplam bağış miktarını açıklamadı.