EKONOMİ

Britanya'da enflasyon çift haneye koşuyor: Haziranda yüzde 9.4'e ulaştı

Avrupa rekor enflasyon döngüsüne girerken, AB'den çıkan Britanya çift haneye koşuyor. Hükümetinin Ukrayna krizini kışkırtıp Rusya yaptırımlarını körüklemesi sonrası, Britanya'da yıllık enflasyon haziranda yüzde 9.4'e fırlayıp 1982'den beri en yüksek oranı gördü.
Sitede oku
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) rakamlarına göre Britanya'da yıllık enflasyon haziran ayında yüzde 9.4'e ulaşıp son 40 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

G7'de enflasyonun en yüksek seyrettiği ülke

ONS, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin mayıs ayındaki yüzde 9.1'den haziran ayında yüzde 9.4'e yükseldiğini duyurdu. Bu, Britanya'da enflasyonun üst üste 9 aydır yükseldiği anlamına gelirken, çift haneye ulaşması ihtimalini de kuvvetlendirdi.
Böylece Britanya, G7'de en yüksek enflasyona sahip ülke haline geldi.

Benzin fiyatları tutulamıyor

Açıklamada, rekor enflasyonun benzin ve motorin fiyatlarındaki rekor artış ve bunun ulaşıma maliyetinden kaynaklandığı belirtildi.

Gıda fiyatlarında 2009'dan beri en yüksek oranda artış

Buna göre süt, peynir ve yumurtanın yanısıra sebze, et ve hazır yemek gibi diğer gıda ürünlerinin daha pahalanmasıyla gıda fiyatları 2009'dan bu yana en yüksek oranda artış gösterdi.

'Enflasyon sonbaharda yüzde 11 ile zirve yapacak'

İngiltere Merkez Bankası'nın tahminine göre enflasyon sonbaharda yüzde 11 ile zirve yapacak. Enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmayı tırmandırmak masada.
Yorum yaz