Birleşmiş Milletler’in bilim, eğitim ve kültür örgütü UNESCO, geleneksel olarak pancar, lahana, patates ve havuç ile hazırlanan pembe borş çorbasını, ‘Ukrayna’nın somut olmayan kültürel mirası’ olarak kabul etti ve çorbanın pişirilme geleneğini ’yok olma tehlikesi altında bulunan kültürel miras listesi’ne aldı.
UNESCO komitesinin açıklamasında, “Ukrayna borşu pişirme kültürü, acilen koruma altına alınması gereken somut olmayan kültürel miras olarak kabul edilmiştir” denildi.
Komite yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyonun borş çorbası pişirme geleneğini olumsuz etkilediğini savundu.
Ukrayna: Borş savaşını kazandık
Ukrayna Kültür Bakanı Aleksandr Tkaçenko, UNECSO’nun kararına ilişkin açıklamasında, “Borş savaşında zafer bizim” ifadelerini kullandı. Ukrayna hükümeti, borş’un Ukrayna kültür mirası olarak tanınması için UNESCO’ya geçen sene başvuru yapmıştı.
Rusya: Borş’u paylaşsalar olmazdı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, nisan ayındaki bir açıklamasında, Ukrayna’nın borş çorbasını ‘paylaşmak istememesini’ eleştirmişti.
Zaharova, Ukrayna’da o dönem Rusya ile ilgili kitapların yasaklamasını, Nazi Almanyası’nda kitap yakılmasına benzetmiş, Ukrayna’da Rus yemek kitaplarının dahi yasaklandığını söylemişti: “Yemek kitaplarını bile yasaklıyorlar. Neden? Çünkü borş’u paylaşamazlardı. Borş sadece bir halka, bir millete ait olmalıydı. Borş ortak bir şey olsa, her şehirde her bölgede her evde onu herkes kendine göre pişirse olmazdı. Uzlaşmak istemediler. Yabancı düşmanlığını, Nazizmi, aşırıcılığı (Ukrayna’da) her hâliyle görebiliyorsunuz.”
Borş, Rusya ve Ukrayna’nın yanında Belarus, Polonya, Litvanya, Romanya, Moldova ve Aşkenaz geleneksel mutfağında da yer alan bir yemek.