DÜNYA

Lavrov: NATO, Rusya'yı çok uzun süre önce düşman ilan etti

NATO'nun Madrid Zirvesi'nde kabul edilmesi planlanan yeni strateji konseptinde Rusya'yı 'doğrudan tehdit' olarak tanımlama kararı almasını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İttifak'ın Rusya'yı çok uzun süre önce düşman ilan ettiğinin altını çizdi.
Sitede oku
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen Hazar Denizi Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "NATO zirvesi için hazırlanan Rusya'yı tehdit ilan etme planlarına gelirsek, Rusya, NATO zirvesinden çok daha uzun süre önce düşman ilan edildi" dedi.
NATO'nun planlarının Rusya'yı şaşırtmadığını söyleyen Lavrov, bu kararın 'ABD ve uşaklarının mevcut politikalarına yeni bir şey katmayacağını' belirtti.
"Rusya, Batılı siyasetçilerin açıklamalarını dinlersek, ABD'nin istisnasız tüm Batı dünyasını kendine bağladığı, geri kalan herkese kurallara dayalı dünya düzeni sloganıyla dayatmada bulunduğu neoliberal dünya düzenini kabul etmek istemediği için düşman ilan edildi" diye devam eden Lavrov, daha önce Rusya'yı farklı ifadelerle düşman edilen İttifak'ın kelime oyunlarını sevdiğini, bunun meselenin özünü değiştirmeyeceğini söyledi.
Batı'nın NATO'nun genişlememesi, bölünmez güvenliğin sağlanması ve diğerlerinin güvenliğini tehdit ederek kendi güvenliğinin sağlanması ile ilgili yükümlülüklerini kesin olarak reddettiğini, Rusya'nın sözlerinin ve argümanlarının tamamen göz ardı edildiğini anlatan Lavrov, Moskova'nın Batılı komşularıyla ilişkiler hakkında çıkarımlarını yapacağının altını çizdi.
El Pais: NATO strateji belgesinde müttefiklerin toprak bütünlüğünün korunması ilk kez yer alacak

'Ukrayna'ya ne kadar çok silah pompalanırsa, bu çatışma o kadar uzar'

ABD'nin Ukrayna'ya NASAMS tipi füze savunma sistemleri gönderme planlarına tepki gösteren Lavrov, bunun tamamen yapıcılıktan uzak ve tehlikeli olduğunu söyleyerek "Ukrayna'ya ne kadar çok silah pompalanırsa, bu çatışma o kadar uzar" uyarısında bulundu.

'Batılı liderlerin Ukrayna'ya silah tedarikiyle ilgili açıklamaları şizofrenik'

Avrupa Barış Fonu'nun kaynaklarını Ukrayna'ya silah tedariki için kullanma çağrısı yapan ve bu aşamada çatışmayla ilgili müzakerelerin kabul edilemez olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'i de eleştiren Lavrov, söz konusu siyasilerin eylemlerinde şizofreninin tezahür ettiğini vurguladı.

'Kremençug'daki alışveriş merkezi, yanındaki hangarda bulunan mühimmatın infilak etmesi sonucu yandı'

Ukrayna'nın Kremençug kentindeki alışveriş merkezinde yaşanan vaka hakkında konuşan Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa ve ABD'den gelen silah ve mühimmatların koyulduğu bir hangar vuruldu. Mühimmatların infilak etmesi sonucu hangarın yanında bulunan boş alışveriş merkezi yandı."
Rusya'nın füze saldırısı sonucu kalabalık bir alışveriş merkezinde en az 16 kişinin öldüğü iddiası karşısında Rusya Savunma Bakanlığı, "Kremençug karayolu araçları fabrikasında bulunan, ABD ve Avrupa’dan gelen silahların bulunduğu bir mühimmat deposu yüksek hassasiyetli füzelerle vuruldu. Bunun sonucunda mühimmatların patlaması, fabrika yakınlarında bulunan ancak çalışmayan bir alışveriş merkezinde yangına neden oldu" açıklaması yapmıştı.
Ukrayna krizi
CANLI | Polonyalılar Ukrayna'ya yeni Bayraktar satın almak için para topluyor

'Zelenskiy'in ne düşündüğü önemli değil, kararları Washington alıyor'

Lavrov'a Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in NATO'dan doğrudan askeri destek beklentisi içinde olup olmadığı konusunda ne düşündüğü de soruldu.
"Zelenskiy'in ne umduğuyla ilgili bir tahmin yapmayacağım. Onun ne düşündüğü, ne umduğu kesinlikle önemsiz. Zira kararlar Washington'da alınıyor" yanıtını veren Lavrov, ABD'de kararların başkan seviyesinde alınmadığını da vurguladı.

'Hazar ülkeleri, askeri işbirliği anlaşmasıyla ilgili çalışmayı hızlandıracak'

Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'dan oluşan Hazar Beşlisi'nin güven önlemlerinin ve askeri işbirliğinin güçlendirilmesine ilişkin anlaşma üzerindeki çalışmayı hızlandırma konusunda mutabakat sağladığını söyleyen Lavrov, bölgede Hazar dışı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin bulunmasının kabul edilemez olduğunun bir kez daha teyit edildiğini anlattı.

'BRICS'in genişlemesi için hazırlık süreci başladı'

Arjantin ve İran'ın BRICS üyeliğine başvurması ışığında her iki ülkenin de bu oluşuma girmeye layık adaylar olduğunu belirten Lavrov, BRICS'in genişlemesi için hazırlık sürecinin başladığını ekledi.

Lavrov, herhangi bir ülkenin BRICS üyeliğine ancak oybirliğiyle kabul edilebileceğine de dikkat çekti.
Ukrayna krizi
Politico: Zelenskiy, Ulusal Güvenlik şefini görevden almak istiyor
Yorum yaz