Ukrayna krizi

Biden ve Johnson: G7 zirvesinde Rus altını ithalatına yasak kararı açıklanacak

ABD, Britanya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 zirvesi Almanya'da başladı. Biden ve Johnson, yeni çıkarılan veya rafine edilen Rus altınına ithalat yasağı kararının zirvede açıklanacağını duyurdu.
Sitede oku
Almanya'nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı'nda başlayan ve 28 Haziran'a dek devam edecek olan G7 liderler zirvesinin gündemini Ukrayna krizi, Rusya'ya yaptırımlar, bunun neden olduğu enerji fiyatlarındaki rekor artış, yüksek enflasyon ve stagflasyon riski oluşturuyor.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik ilişkiler Koordinatörü John Kirby'nin zirvede liderlerin 'kendi ekonomilerini artan enerji fiyatlarının olumsuz etkisinden korurken Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları sıkılaştırmanın yollarını tartışacağı' açıklamasının ardından, ABD Başkanı Joe Biden'ın diğer liderlerden Rusya'dan yeni altın ithalatının yasaklanmasını talep edeceği basına yansıdı.

Biden: Rusya için on milyarlarca dolarlık ihracat geliri demek

Nitekim Biden, "G7 olarak hep birlikte Rusya için on milyarlarca dolarlık büyük bir ihracat geliri olan Rus altınının ithalatını yasaklayacağımızı açıklayacağız" diye tweetledi.

BoJo: Putin'in savaş makinesini kalbinden vuracak

Britanya Başbakanı Boris Johnson (BoJo) da zirveye girişte Rus altınını yasaklama kararı alınacağını doğruladı. Bunun 'Putin'in savaş makinesini kalbinden vuracağını' iddia eden BoJo, "Putin rejimini tümden finansmansız bırakmamız gerekiyor. Britanya ile müttefiklerinin yaptığı tam da budur" dedi.

Öncesinde yasal olarak satın alınanları kapsamıyor

Haberlere göre G7 zirvesinde açıklanacak yaptırım, yasak yürürlüğe girdikten sonra çıkarılan veya rafine edilen altınlara yönelik olacak, halihazırda edinilmiş altınları kapsamayacak. İthalat yasağı uygulanmadan önce yasal olarak satın alınan Rus altınına kısıtlamalar getirme planı yok
Bloomberg'e konuşan plandan haberdar bir kaynak, yasağın Rusya'dan ilk kez çıkan altın için geçerli olacağını ve ABD Hazinesi tarafından salı günü yürürlüğe sokulmasının beklendiğini belirtti. Washington, nisan ayında ABD'lilerin Rusya Merkez Bankası, Ulusal Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı ile altınla ilgili işlemde bulunmasını yasaklamıştı.

'Moskova'nın dünya çapında gelir elde etme potansiyeline darbe'

Britanya hükümetinin bugünkü açıklamasında "Bu önlem küresel erişime sahip olacağından ve resmi uluslararası pazarları emtiaya kapatacağından, Moskova'nın dünya çapında gelir elde etme potansiyeli üzerinde büyük bir etki yaratacak" iddiasında bulunuldu. Açıklamada, yasağın 'Londra'nın metal ticaretindeki merkezi rolü tarafından desteklendiği' belirtildi.

'Londra ve New York'tan tamamen kopuş anlamına geliyor'

BBC, bunu, "Batı yaptırımları, Avrupa ve ABD pazarlarını dünyanın en büyük ikinci külçe madencisinden altın alımına büyük ölçüde kapatmış olsa da, G7'nin hamlesinin Rusya'yı dünyanın en büyük iki ticaret merkezi olan Londra ve New York'tan tamamen koparması bekleniyor" diye yorumladı.
Ancak Rusya'nın altını doğrudan rafinerilere satma veya Çin, Hindistan ve Ortadoğu gibi ne yaptırımları destekleyen ne de G7'nin parçası olan yeni alıcılar arama gibi seçenekleri var.

Geçen yıl Londra'ya 15.4 milyar dolarlık Rus altını geldi

BM Comtrade verilerine göre, geçen yıl Londra'ya gelen 15.4 milyar dolarlık Rus altını, Britanya'nın altın ithalatının yüzde 28'ini oluşturuyordu. Ama BBC'ye göre Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna operasyonundan beri Rusya'dan Londra'ya altın nakli neredeyse sıfıra indi. Piyasanın standartlarını belirleyen Londra Külçe Piyasası Birliği, mart ayında Rus altın rafinerilerini akredite listesinden çıkardı.

Sırada AB var

Bu hafta başında Reuters, AB liderlerinin Rusya'ya yönelik 7. yaptırım paketine altını katmayı değerlendirdiklerini duyurdu. Ancak ajansın kaynağı, bunun altın ithalatı mı, ihracatı mı, yoksa her ikisini birden mi kapsayacağını netleştirmedi.
Yorum yaz