Ukrayna krizi

Le Point 'Şeytani ikili' manşetiyle hedef aldığı Erdoğan ile Putin'in 'rekabetçi işbirliğini' yazdı

Fransız dergisi Le Point, 'şeytaniler' demeyi münasip gördüğü Erdoğan ile Putin'in 'birlikte jeopolitik dengeleri yeniden yazarken aralarında rekabetçi işbirliği veya işbirlikçi rekabet bulunduğunu' dile getirdi.
Sitede oku
Fransa'nın merkez sağ eğilimli haftalık siyasi haber dergisi Le Point, ağır yaftalar eşliğinde tek tek ya da birlikte kapağa taşımayı en sevdiği iki isme geri döndü. Geçen yıl Dağlık Karabağ krizi sırasında 'Sultan Erdoğan, Çar Putin'e meydan okuyor' başlığını atan Le Point, bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 'Les diaboliques' manşetinde buluşturdu.
'Diabolique' şeytani anlamına gelirken, 'Les diaboliques' bunun çoğul hali. Türkçeye 'Şeytan Ruhlu İnsanlar' diye çevrilen aynı isimli Fransız kara film klasiği sebebiyle de tüm dünyada bilinen Fransızca tabirlerden biri.

'Emperyal nostalji, Batı modelinden nefret gibi ortak yönler'

Le Point, 'şeytaniler' demeyi münasip gördüğü Erdoğan ile Putin'i 'otoriter, aralarındaki ilişkiyle jeopolitik dengeleri yeniden yazan, Batı modelinden aynı şekilde tiksinen' sözleriyle betimledi. 'İki liderin uyum içinde hareket etmesi için pek çok neden olduğunu' öne sürerek, bunları 'gücü tekeline almak, muhalefet ve medyaya baskı uygulamak, yargıya emir vermek, emperyal nostalji içinde olmak, Batı modelinden nefret etmek' diye sıraladı.
DÜNYA
Erdoğan'a 'diktatör' diyen dergiye Macron'dan destek
Derginin görüşünü aldığı analistler, özellikle Rusya'nın Ukrayna operasyonuyla iyice belirginleşen 'rekabetçi işbirliği' veya 'işbirlikçi rekabet' kavramını ortaya attı.

'Erdoğan, Putin'in kitabına göre oynuyor'

"Erdoğan, Ukrayna'ya silah verdi ki, bu, Moskova'da düşmanca hareket olarak yorumlanabilirdi, ama aynı zamanda, diğer NATO müttefiklerinden farklı olarak, kendi çıkarlarını koruyacak şekilde Rusya'ya karşı yaptırımlarda yer almayı reddetti. Ve İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılmak için resmen başvurduğunda, Türkiye çeşitli kılıflar içinde engeller koydu, böylece üstü örtülü şekilde Kremlin liderinin kitabına göre oynadı" görüşünü aktaran Le Point, 'Putin'in yıllardır Erdoğan'la yakınlaşarak NATO'yu sekteye uğratmaya çalıştığı' yorumunu yaptı.
DÜNYA
Erdoğan'dan Le Point dergisine suç duyurusu
Dergi, Türkiye'nin eski Moskova Büyükelçisi olan İYİ Parti milletvekili Aydın Adnan Sezgin'in "Erdoğan ne kadar otoriterleştirse Putin'e o kadar sevimli geldi. Türkiye'yi Batı'dan ayırma arzusu var. AB'den kopması Kremlin'e yarar" görüşünü de yer verdi.
DÜNYA
Fransız Le Point dergisinden Erdoğan'lı kapak: 'Savaş kapımızda'
Yorum yaz