Bugün George Washington Üniversitesi'nde önemli bir dış politika konuşması yapacak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın konuşma metninden bazı parçalar medyayla paylaşıldı. Konuşma metninde, ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna operasyonuna karşı çıkan uluslararası bloğun Çin'in küresel düzene yönelik daha ciddi, uzun vadeli tehdidine karşı koyacak daha geniş çaplı koalisyona dönüşmesine liderlik etmek istediği belirtildi. 21. yüzyılın ekonomik ve askeri dengesini belirleme yarışında Çin'le rekabet için üç ayaklı bir yaklaşım sunacağı söylenen konuşmanın ana hatları şöyle:
* Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı devam ederken bile, uluslararası düzene yönelik en ciddi uzun vadeli meydan okumaya odaklanmaya devam edeceğiz, bunu Çin Halk Cumhuriyeti oluşturmaktadır.
'Hem niyeti hem gücü var'
* Çin, hem uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetine hem de bunu yapacak ekonomik, diplomatik, askeri ve teknolojik güce sahip tek ülke. Pekin'in vizyonu bizi son 75 yılda dünyanın ilerlemesini sağlayan evrensel değerlerden uzaklaştıracak.
* Çatışma ya da yeni bir Soğuk Savaş peşinde değiliz. Aksine, ikisinden de kaçınmaya kararlıyız. Çin'i büyük güç rolünden alıkoymaya veya Çin'in ya da herhangi bir ülkenin ekonomisini büyütmesini yahut halkının çıkarlarını geliştirmesini engellemeye çalışmıyoruz.
* Pekin ile bir dizi konuda doğrudan iletişimimizi artırmaya hazırız. Bunun gerçekleşebileceğini umuyoruz.
* Gidişatını değiştireceği konusunda Pekin'e güvenemeyiz. Bu nedenle, açık ve kapsayıcı uluslararası sistem vizyonumuzu ilerletmek için Çin çevresindeki stratejik ortamı şekillendireceğiz.
ABD Dışişleri Bakanlığı içinde Çin Evi kurulacak
* Çin Halk Cumhuriyeti'nin yarattığı meydan okumanın ölçeği ve kapsamı, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen şekilde Amerikan diplomasisini sınayacak. Modernleştirme gündemimin bir parçası olarak, dışişleri bakanlığımıza ve diplomatlarımıza bu zorluğun üstesinden gelmeleri için ihtiyaç duydukları araçları vermeye kararlıyım. Buna Çin Evi'nin kurulması da dahil. Bu, (Çin) politikamızı sorunlar ve bölgeler arasında koordine edecek ve uygulayacak bakanlık çapında entegre bir ekip olacak.
'Çin, bugünlere gelmesini sağlayan uluslararası düzeni baltalıyor'
* Bu uluslararası düzenden büyük ölçüde yararlanan Çin, artık Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) önderliğinde onu yıkmaya çalışıyor. Pekin, diğer ülkeler de faydalanabilsin diye, başarısını sağlayan yasaları, anlaşmaları, ilkeleri ve kurumları güçlendirmek ve canlandırmak için gücünü kullanmak yerine, onu baltalıyor. Şi'nin devlet başkanlığı altında iktidardaki ÇKP, içeride daha baskıcı ve dışarıda daha saldırgan hale geldi.