DÜNYA

Almanya’da maymun çiçeği virüsü tespit edilenlere 21 günlük karantina uygulanması istendi

Pandemiye dönüşmesine ihtimal verilmeyen ve yayılma hızının Kovid-19'la eş tutulmaması gerektiğinin altı çizilen maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da bir ülkede daha görüldü. Almanya'da da vakalar için 21 gün karantina gündemde.
Sitede oku
Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, maymun çiçeği virüsü tespit edilenler ile temaslılara en az 21 günlük karantina uygulanmasını istedi.
Lauterbach, Bremen kentinde Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler ile düzenlediği basın toplantısında, maymun çiçeği virüsü ile ilgili yaşanan durumun bir pandeminin başlangıcı olmadığını belirterek virüsün ve bununla nasıl mücadele edileceğinin bilindiğini söyledi.
Bu tür vakaların geçmişte de ortaya çıktığını, ancak durumun ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Lauterbach, temas takibi ve dikkatli olmayla virüsün kontrol altına alınabileceğini dile getirdi. Lauterbach, endeminin erken evrelerinde sert ve erken müdahalenin önemli olduğunu, bundan dolayı eyaletlerin uygulaması için RKI ile birlikte tavsiyeler geliştirdiklerini, bu tavsiyelerin en önemli bölümünün virüse yakalananların en az 21 gün karantinaya alınması olduğunu belirtti. Lauterbach, bu virüsün bulaştığı kişiler ve bunlarla temas edenlere de 21 gün karantina uygulanmasını tavsiye ettiklerini ifade etti.
Virüsün yayılmasını önlemek için riski gruplarını bilgilendirmek gerektiğini vurgulayan Lauterbach, şu anda risk grubunun başka erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkekler olduğunun altını çizdi.
RKI Başkanı Wieler de son dönemde maymun çiçeği virüsünün birçok ülkede görüldüğünü, 16 ülkede 177 vakanın ortaya çıktığının bilindiğini söyledi. Almanya’da ilk vakanın 22 Mayıs’ta görüldüğünü belirten Wieler, ülkede şimdiye kadar RKI’ye 5 maymun çiçeği virüsü vakası bildirildiği bilgisini paylaştı.
DÜNYA
Belçika, maymun çiçeği virüsüne karşı 21 günlük karantina uygulaması başlattı

Çekya'da ilk vaka

Öte yandan maymun çiçeği virüsünde vaka sayısı artıyor. Son olarak Çekya ülkede ilk vakanın görüldüğünü duyurdu. Başkent Prag'daki Askeri Üniversite Hastanesi'nde tedavi gören hastanın erkek olduğu açıklandı.
Bununla birlikte ilk vakayı cuma günü açıklayan Hollanda'da sayı altıya, Fransa'da da üçe çıktı.
DÜNYA
Maymun çiçeği vaka sayısı 131'e yükseldi

Yayılmasında ana faktör cinsel ilişki

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri virüsün ana yayılma biçiminin cinsel yollarla olduğu konusunda da uyardı. DSÖ'nün sosyal medya kanallarında canlı yayınlanan soru- cevap programında konuşan Dr. Rosamund Lewis, "Son beş yılda Avrupa'da birkaç vaka vardı, seyahat eden kişilerde ama ilk kez bu kadar ülkede aynı anda, Afrika'daki endemik bölgeleri ziyaret etmeyenlerde vakalar ortaya çıkıyor" dedi.

'Cinsel yolla bulaşan hastalık olduğu anlamına gelmez'

Yetkililere göre virüs cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değil ama son dönemdeki vakaların çoğu hemcinsleriyle ilişkiye giren erkeklerden oluşuyor. Ancak virüsün bulaşması için tek yol cinsel ilişki de değil. HIV konusunda çalışan Andy Seale de "Birçok hastalık cinsel yolla bulaşabilir. Cinsel temas sonrası soğuk algınlığı veya öksürük kapabilirsiniz ama bu onların cinsel yolla bulaşan hastalıklar olduğu anlamına gelmez" şerhi düştü.

'Battaniye gibi eşyalar üzerinde uzun süre hayatta kalabiliyor'

Bununla birlikte CNBC kanalına konuşan Dr. Scott Gottlieb, virüsün insan vücudu dışında da çok dayanıklı olduğunu ve battaniye gibi eşyalar üzerinde yaşayabildiğini, bu sebeple vakaların görüldüğü yerlerde insanların kıyafet denemekten vazgeçmesi gibi sahneler yaşanabileceğini söyledi.
Yorum yaz