Almanya'nın Rusya ile ilişkilerini güçlendirmesinin mimarı olan Sosyal Demokrat Partili (SPD) eski başbakanı Gerhard Schröder'in Ukrayna krizinden beri uğradığı cadı avı, Rosneft Yönetim Kurulu Başkanlığını bırakmasına yol açtı.
SPD, Yeşiller, Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan Alman koalisyon hükümetinin tüm eski başbakanlara olduğu gibi kendisine de tanınan imtiyazları iptal etme kararına maruz kalmasının yanısıra Avrupa Parlamentosu'nun AB yaptırım listesine almakla tehdit ettiği Schröder, ayrılma kararını Rusya devletinin petrol-gaz şirketine iletti. Schröder'in görevini uzatmasının imkansız olduğunu şirkete bildirdiği, Rosneft tarafından açıklandı.
Dışlama kampanyasının zirvesi
Öncesinde dün Berlin'deki meclis bütçe komisyonu toplantısında, hükümetin eski şansölyenin Alman meclisine bağlı çalışma ofisinin kapatılması önerisi lehine oy kullanıldı. Bu, eski SPD liderinin Rusya ile devam eden bağları nedeniyle dışlanması kampanyasında zirveyi oluşturdu. Ancak yasal nedenlerle çalışma ofisinin elinden alınmasının gerekçesi olarak Schröder'in Rusya bağları gösterilmedi. İmtiyazların eski üst düzey politikacıların aktif rol üstlenip üstlenmemesine bağlı olduğu, Schröder'in ise başbakanlıktan ayrıldığından beri hiçbir yükümlülüğü kabul etmediği savı dile getirildi.
Alman meclisinin kararına itiraz hazırlığı
Devlet hazinesinin geçen yıl çalışma ofisindeki personel giderlerine yaklaşık 400 bin euro harcadığı Schröder'in emekli maaşı ve kişisel korumasına dokunulmadı. Schröder'in avukatlarının eski başbakanlara verilen imtiyazlardan kısmen mahrum bırakılması kararını incelediği ve itiraza hazırlandığı, Alman basınına yansıdı.
AP, Schröder ve Kneissl'a yaptırım listesinin yolunu açtı
Dün Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ezici çoğunlukla kabul ettiği bağlayıcılığı olmayan kararda da adları anılmadan Schröder ve eski Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl hedef alındı. Bu yıl Rus şirketlerindeki yönetim pozisyonlarından istifa eden üst düzey Batılı isimler hatırlatılarak kalanların da bu yoldan gitmesi, aksi halde AB yaptırımları kapsamına alınmasını isteyen kararda, 'AB yaptırımlarının hedef aldığı kişilerin listesini büyük Rus şirketlerinin yönetim kurullarının Avrupalı üyelerine ve Rus parası almaya devam eden politikacılara kadar genişletme' çağrısında bulunuldu.
2018'de düğününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le dans etmesiyle gündem olan Kneissl, 2021'den beri Rosneft Yönetim Kurulu üyesi pozisyonunda.