G7 maliye bakanları toplantısına ev sahipliği yapan Alman bakan Christian Lindner, Ukrayna'yı yeniden inşa etmenin büyük maliyetini karşılamaya yardımcı olmak için AB'nin ortak borçlanması önerisine kırmızı kart çıkardı.
'O bir kez olur'
AB üyelerinin Kovid pandemisinden ekonomik toparlanmasına yardımcı olmayı amaçlayan teşvik programına atıf yapan Lindner, "Tekrardan 'Yeni Nesil AB' gibi bir şey yapmayı düşünenler varsa, yanıt hayır olmak zorundadır. O tek seferlik bir fırsattı" dedi.
AB'de 800 milyar euroluk Yeni Nesil AB (NGEU) paketi üzerinde uzlaşma sağlanana dek epey kavga gürültü yaşandığından, Avrupa Komisyonu'nun yeniden ortak borçlanmayı gündeme getirmesi pek gerçekçi bulunmadı.
2 trilyon euroluk seferberlik
2021–2026 arasında faaliyet gösterecek NGEU, AB'nin Çok Yıllı Mali Çerçevesinin (MFF) normal 2021–2027 bütçesine bağlı kılındı. Kapsamlı NGEU ve MFF paketlerinin o zaman 1 trilyon 824 milyar euro olarak hesaplanan değeri, bugünkü fiyatlarla güncellendiğinde 2 trilyon 18 milyar euroya ulaştı.
G7'den 9.5 milyar dolarlık ek mali yardım
Diğer yandan G7 ülkeleri (ABD, Britanya, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, Japonya), toplantının sonuç bildirisinde Ukrayna'yı 9.5 milyar dolarlık (9 milyar euro) ek kısa vadeli bütçe desteği vermek istediklerini duyurdu. Bildiriye göre G7, yılın başından bu yana Ukrayna için toplam 19.8 milyar dolarlık mali yardım seferber etti. Bu paranın Ukrayna'da temel hükümet hizmetlerinin sürdürülmesine ve fon açıklarının kapatılmasına yardımcı olmasının amaçlandığı belirtildi. Lindner, Almanya'nın bu yardıma yaklaşık 1 milyar euroluk hibeyle katıldığını söyledi.