Almanya'da 1998-2005 arası başbakanlık yapan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gerhard Schröder, Rusya devletine bağlı enerji kuruluşlarındaki rollerine devam etmesi ve Rusya'yı karalarken Ukrayna'yı yüceltme furyasına katılmaması nedeniyle itibarsızlaştırma kampanyasının ardından yaptırımların hedefinde.
Bild'e göre SPD, Yeşiller, Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan Alman koalisyon hükümetinde, tüm eski başbakanlara olduğu gibi Schröder'e de tanınan imtiyazları iptal etme görüşü ağır bastı. Schröder'in hala üyesi olduğu SPD de bu yöne meylederken, nihai karar, yarınki bütçe komisyonu toplantısında alınacak.
Karar çıkarsa, Schröder eski başbakanlara verilen aylık 8300 euroluk huzur hakkı ödeneğini almaya devam edecek, ancak kendisine tahsis edilen meclise bağlı çalışma ofisi elinden alınacak ve personele maaş ödenmeyecek. Bu da yıllık 407 bin euroluk tasarrufa karşılık gelecek.
'Tablosu da kalksın'
Schröder'in aktif kullanmadığı çalışma ofisi, Berlin'in prestijli Unter den Linden Bulvarı'nda, Rusya Büyükelçiliği'nin karşısındaki caddede bulunan bir binada altı odaya yayılıyor. Anamuhalefetteki Hıristiyan Demokrat partilerin (CDU/CSU) hükümetten önce hazırladığı tasarıda, eski başbakanın huzur hakkı ödeneğinden mahrum bırakılması, başbakanlıkta tüm selefleri gibi yer alan tablosunun kaldırılması da isteniyordu.
Dışlama kampanyası
Ofiste görevli 20 yıllık ofis müdüründen sekreterine, makam şoföründen koruma görevlisine kadar bütün çalışanlar, mart ayında Schröder'in Rusya duruşunu protesto için toplu halde işten ayrılmıştı.
Avrupa'da yıllardır danışman olarak çalıştığı, kurullarında görev yaptığı şirketlerin sözleşme fesihleriyle de karşılaşan eski şansölye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile arasına mesafe koyması çağrılarına uymadı. Rusya'nın Ukrayna operasyonunun başlamasının ardından barış inisiyatifi üstlenip Alman hükümetine sormadan Moskova'ya giderek Putin'le görüşen Schröder, geçen ay The New York Times gazetesine verdiği mülakatta, Almanya'yı Rusya'ya yakınlaştırması hakkında "Mea culpa yapmam" diyerek nedamet getiremeyeceğini belirtti.
Dolayısıyla eski Almanya Başbakanı'nın AB'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'nun (AP) hedefine girdiği haberi geldi. Die Welt gazetesi, AP'nin Schröder ve eski Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl'ın birliğin yaptırım listesine girmesini talep eden bir karar almaya hazırlandığını duyurdu.
Welt'in eline geçen karar taslağı, 'Schröder ve Kneissl'ın bu yıl Rus şirketlerindeki yönetim pozisyonlarından istifa eden Batılı meslektaşlarının örneğine uyarak Rusya devletinin petrol ve doğalgaz şirketi Rosneft'teki görevlerinden ayrılmalarını kuvvetle talep ediyor'. Schröder 2017'den beri görev aldığı Rosneft'in Yönetim Kurulu Başkanı, Kneissl da 2021'den beri kurul üyesi pozisyonunda.
Taslakta, Schröder, Kneissl ve diğerlerinin derhal görevlerini terk etmemesi halinde, AB Konseyi'nden, AB yaptırımları kapsamındaki kişilerin listesini, Rus fonlarını almaya devam eden büyük Rus şirketlerinin yönetim kurulundaki Avrupalı üyeler ve politikacıları içerecek şekilde genişletmesi istendi.
Welt, AP'deki Hristiyan Demokrat ve muhafazakar, sosyal demokrat ve sosyalist, liberal ve Yeşiller gruplarından parlamenterlerin üzerinde uzlaşmasından ötürü, taslağın karar olarak kabul edilmesine kesin gözüyle bakıldığını yazdı.
Yarın AP Genel Kurulu'ndan geçmesi beklenen bağlayıcılığı olmayan karar, ardından muhtemelen en erken cuma günü 27 AB üyesi ülkenin temsilcilerinin onayına sunulacak.
Schröder, Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya Rus gazı taşıyan Kuzey Akım 1'i inşa eden Nord Stream AG Hissedarlar Komitesi'nin başkanlığını da yürütüyor. İnşaatı tamamlanan Kuzey Akım 2 ise Batı'nın Rusya yaptırımları nedeniyle kadük kaldı. Putin, Ukrayna operasyonunu başlatmasının öncesinde, Schröder'i , Rusya devletinin doğalgaz şirketi Gazprom'un Yönetim Kurulu Başkanlığına aday da gösterdi.