Ukrayna krizi

Kremlin: Karar değiştirip gaz ödemelerini ruble ile yapan ülkelere sevkiyata yeniden başlayabiliriz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, satın aldıkları gazın ödemesini ruble ile yapmadıkları için Rusya’nın gaz tedarikini kestiği ülkelerin sonradan ruble ile ödeme yapmaya karar vermeleri hâlinde, bu ülkelere gaz sevkiyatına yeniden başlayabileceklerini kaydetti.
Sitede oku
Kremlin Sözcüsü Peskov’a, Rusya’dan satın aldıkları doğalgaz için ruble ile ödeme yapmamaları yüzünden gaz tedarikinin durdurulduğu Bulgaristan ve Polonya’ya ilişkin soru yöneltildi.
Söz konusu ülkelerin kararlarını değiştirip ruble ile ödeme yapmayı kabul etmeleri halinde söz konusu ülkelere gaz tedarikinin yeniden başlayıp başlamayacağı sorusu karşısında Peskov, “Uygun bulunan yöntem ile ödeme yapılması, sevkiyatın devamı için gereken zemini oluşturacaktır” dedi.
Kremlin Sözcüsü ayrıca, ruble ile ödeme yapılmasının satın alınan gazın fiyatını değiştirmediğini ekledi.
Peskov, Rusya’nın Bulgaristan ve Polonya’ya gaz tedarikini durdurmasının bir şantaj olduğu yönündeki suçlamaları reddederek, “Bu bir şantaj değil. Bu tanıma asla katılmıyoruz" diye konuştu.
Rus gazı satın alınırken geçerli olacak bu yeni ödeme yönteminin uygulanacak olmasına, ‘Rusya’ya karşı benzeri görülmemiş derecede düşmanca adımlar atan ülkelerin eylemlerinin sebep olduğunu’ kaydeden Kremlin Sözcüsü şöyle devam etti: “Bu gereklilik, rezervlerimizin çok önemli bir kısmını bloke etmiş olmaları ya da aslen çalmış olmaları sebebiyle ortaya çıktı. Burada şantajdan bahsedemezsiniz, yeni ödeme yöntemi konusunda alıcılar önceden bilgilendirilmişti.”

‘Medvedçuk ile Mariupol’de sıkışmış Ukrayna güçlerinin takası söz konusu değil’

Kremlin Sözcüsü bir başka soruya verdiği yanıtta, Kiev’de tutuklu olan Ukraynalı muhalif politikacı Viktor Medvedçuk ve Mariupol’de sıkışıp kalmış Ukrayna askerlerini Ukrayna tarafı ile takas etmeyi değerlendirmediklerini söyledi.

‘Ukrayna’nın Transdinyester açıklaması son derece provokatif’

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestoviç’in, ‘Moldova’nın istemesi halinde, Ukrayna’nın Transdinyester’i kontrolü altına alabileceği’ yönündeki açıklamasınıysa ‘son derece provokatif’ olarak değerlendirdi.
Ukrayna krizi
Avrupa'da doğalgaz fiyatlarında sert yükseliş
Yorum yaz