Rusya'yı şeytanlaştırma kampanyası yürüten Ukrayna hükümetinin 'Rusizmle savaşıyoruz, şimdi ve burada' başlığıyla paylaştığı videonun 1926-89 arası hüküm süren Japon İmparatoru Hirohito'yu Alman Nazi lideri Adolf Hitler ve İtalyan faşist lider Benito Mussolini ile birlikte göstermesi, Tokyo'nun şimşeklerini çekti.
Ukrayna hükümetinin 1 Nisan'da Twitter'da paylaştığı videoda 'Rusizmle savaş' vurgusu yapılmasının yanısıra 2. Dünya Savaşı'ndaki üç mihver devletin Hirohito dahil liderlerinin fotoğraflarının altına "Faşizm ve Nazizm 1945'te yenilmişti" yazıldı.
Japonya Kabine Genel Sekreteri Yardımcısı Yoshihiko Isozaki, gazetecilere yaptığı değerlendirmede, "Hitler, Mussolini ve İmparator Showa'yı aynı bağlama koymak tümüyle uygunsuzdur. Son derece esef vericidir" dedi. Kiev'e protesto notası verdiklerini ve fotoğrafın kaldırılmasını istediklerini belirten Isozaki, 'Ülkelerini Rusya işgaline karşı savunan Ukraynalılara Japonya'nın desteğinin devam edeceğini' ifade etti.
Savaş ve insanlık suçlarıyla itham edildi ama yargılanmadı
Militarizasyon ve yayılmacılık politikaları kapsamında Japonya'yı 2. Dünya Savaşına sokan Hirohito, ABD'nin attığı atom bombalarıyla Japonya'yı yenmesinin ardından, pek çok savaş ve insanlık suçlarıyla itham edilmesine rağmen imparator olarak kaldı ve yargılanmadı.
Ama anayasa değişikliğiyle imparatorun 'tanrısal' pozisyonu kaldırıldı. Japonya'nın dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline geldiği dönemine, 1989'daki ölümünün ardından, 'Showa' adı verildi.
Rusizm nereden çıktı?
Rusizm ise Rusya’nın faşist bir devletin izleyeceği politikaları izlediği inancına dayanıyor ve Rusya’nın Ukrayna’da izlediği politikaları tanımlamak adına Ukrayna basınında sıklıkla kullanılıyor.
Tokyo'nun talebini yerine getirdiğini duyuran Ukrayna hükümeti, "Böyle bir hata yapmaktan ötürü Japonya'ya en içten özürlerimizi sunuyoruz. Japonya'nın dost halkını incitmek gibi bir niyetimiz yoktu" diye tweetledi.
Ukrayna'nın Japonya Büyükelçisi Sergiy Korsunsky de özür tweeti atıp 'videonun yaratıcılarının tarihten anlamadığını' söyledi.
Japonların kızgınlığı geçmedi
Videonun Hirohito'suz güncellenmesine rağmen, Japon sosyal medya kullanıcıları ilk versiyonu Japonya'ya hakaret gerekçesiyle eleştirmeye devam etti ve Tokyo'nun Kiev'e desteği kesmesi gerektiğini dile getirdi. Bazısı Hirohito yerine savaş suçlarından mahkum edilip asılan 2. Dünya Savaşı dönemi başbakanı Hideki Tojo'nun daha uygun tercih olacağını söyledi.
Ancak Kiev'in Tokyo'nun talebini karşılamasının, sansür anlamına geldiği ve Japon muhafazakarların savaş dönemi tarihini yeniden yazma çabalarını güçlendireceği uyarısı yapanlar da oldu.