DÜNYA

Tayvan'da 'Çin saldırıyor' diye üst üste son dakika geçen TV kanalı: Pardon, yanlış alarm

Hükümetin Pasifik'teki Ukrayna rolüne soyunup ABD'nin piyonluğunu yapmasından ötürü diken üstünde oturan Tayvan'da, bir TV kanalı, Çin'in adaya saldırdığına dair bir dizi son dakika geçti. Taipei merkezli CTS, 'yanlış alarm vererek halkı paniğe sevk ettiği için' özür diledi.
Sitede oku
Pekin'in 'tek Çin' politikası kapsamındaki Tayvan'da Çin işgalinin her an başlayabileceği korkusunun pompalandığı 23 milyonluk nüfus, bu sabaha bir kanalın yanlış alarmıyla uyandı.

'Komünist füzelerle vurulduk'

Taipei merkezli Çinli Televizyon Sistemi (CTS) kanalı, ekrana Çin'in saldırdığına dair üst üste son dakikalar yansıtırken, "Taipei, Komünist ordusunun güdümlü füzeleriyle vuruldu", "Taipei limanında gemiler infilak etti, tesisler ve gemiler zarar gördü" gibi ifadeler kullandı.
Kanal, bunun yanısıra "Komünist Çin'in savaş hazırlıkları karşısında Devlet Başkanı acil durum emri yayımladı" ve "Savaşın patlaması ihtimaline karşı Taipei'de ortak acil durum komuta ve kontrol merkezi açıldı" gibi iddialarda bulundu.

Sorumluluk çalışanların üzerinde kaldı

Yanlış alarmdan çalışanları sorumlu tutan CTS, personelin yanlışlıkla kanalın Taipei itfaiyesinin felaket önleme tatbikatları için ürettiği içeriği çıkarıp yayımladığını savundu.
DÜNYA
ABD Kongresi heyeti Tayvan'da: 'Resmi teması kesin' diyen Çin'den Tayvan çevresinde tatbikat
Açıklamada "CTS, bu ciddi kusurun kamuoyunda paniğe ve ilgili birimlerde sıkıntıya neden olmasından ötürü en içten özürlerini sunar" denildi.

İç soruşturma başlatıldı: En ağır şekilde cezalandırılacaklar

Pek çok kanaldan düzeltme ve özür açıklaması geçtiğini aktaran CTS, iç soruştura başlatacağını ve sorumluları ağır şekilde cezalandıracağını söyledi.
DÜNYA
Tayvan hükümeti sözbirliği etti: Ukrayna'dan ders çıkardık, ona göre hazırlık yapıyoruz
Kanalın Facebook sayfasına konulan "Paniklemeyin" başlıklı mesajda, "CTS savaş ve felaket önleme uyarılarını yanlışlıkla yayımlamıştır, halkın paniklemesine gerek yoktur" denildi.

Ciddiye alıp panikleyen kimse görülmedi

CTS son dakikalarını, sosyal medya kullanıcıları ya öfkeli ya da "Acaba ne içtiniz, ne çektiniz" gibi alaylı yorumlarla karşılarken, ciddiye alıp Taipei sokaklarında panik yaşayan kimse gözlemlenmedi.
DÜNYA
Rusya'nın Ukrayna'daki 'NATO' sebebinin ardından Çin'den ABD'ye ikaz: 'Asya NATO'sunun sonu felaket'
Tayvan'ı Çin'in parçası değil de egemen ülke olarak gören Tsai Ing-wen'in 2016'da devlet başkanlığı koltuğuna oturmasından beri, Pekin-Taipei arasında gerilim tırmanıyor.
Uluslararası hukukta tanımı bulunmayan ve herhangi bir uluslararası otorite tarafından denetlenmeyen Hava Savunma Tanımlama Sahası'na (ADIZ) ilan eden Tayvan hükümeti, hemen her gün çok sayıda Çin savaş uçağının ADIZ'i ihlal ettiği suçlamasında bulunuyor.
DÜNYA
Tayvan, Çin'i 'en büyük hava sahası ihlaliyle' suçladı, Washington-Pekin arasında söz düellosu çıktı
2020'deki 380 ihlal şikayetine kıyasla geçen yıl bu sayıyı 969'a çıkardıktan sonra 2022'nin ilk dört ayında yaklaşık 300 şikayette bulunan Tayvan hükümeti, diğer yandan namütenahi ABD'den yüz milyonlarca dolarlık silah satın almakla meşgul.
Yorum yaz