Ukrayna krizi

EON anketi: Batı Almanların tersine Doğu Almanlar Ukrayna uğruna enerji sıkıntısı çekmeye razı değil

ABD ile AB'nin Ukrayna gerekçesiyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara koşut, Almanya'nın enerji tedarik krizi ve yüksek enflasyonla karşı karşıya kalmasına, 1990'da yeniden birleşen Doğu ile Batı'da farklı tepkiler verildiği belirtildi.
Sitede oku
Alman enerji devi E.ON'un kurduğu vakfın anketine göre Almanya'nın doğusunda yaşayanlar Ukrayna için fedakarlık yapmaya Almanya'nın batısında yaşayanlar kadar istekli değil. Doğu Almanya sakinlerinin yarısından azı, Ukrayna yüzünden gazsız kalmaya razı. Halk tabiriyle Doğu Almanya, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ile onun Doğu ve Merkez Avrupa'daki müttefiklerinin oluşturduğu Doğu Bloku'nun parçası olarak 1949-90 arasında Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) adıyla varolmuştu.

Almanların dörtte üçü ekonominin kalıcı zarar göreceğinden endişeli

E.ON için Civey'in Avrupa'nın ekonomik devinin 10 bin sakiniyle yaptığı nabız yoklamasında, AB'nin Rusya yaptırımlarının Alman ekonomisine kalıcı zarar vereceğinden endişe duyanların oranı yüzde 71'i buldu. Bununla birlikte Rusya'nın ekonomik olarak cezalandırılmasının gerekli olduğunu düşünenler, çoğunluğu oluşturdu.

Batı'dan Rusya yaptırımlarına yüzde 64 destek

Batı Almanya sakinlerinin yüzde 64'ü enerji krizi yaşama pahasına Rusya'dan gaz, petrol, kömür ithal edilmemesine destek verdi. Doğu Almanya sakinlerinin desteği ise yüzde 42'de kaldı.
Anket raporunda "En endişeli olanlar işçiler. Diğerleri hayatları ve işleri üzerindeki ekonomik sonuçlarından korkuyor, ama daha az ölçüde" değerlendirmesi yapıldı.
Ukrayna krizi
Almanya’da halka Rusya’nın gazı kesmesi ihtimaline karşılık daha az duş almaları tavsiyesi
Enerji krizi nedeniyle termostatı kısma ve daha az otomobil kullanmayı kabullenenlerin oranı, Batı Almanya'da yüzde 55-70 bandında, Berlin hariç Doğu Almanya'da yüzde 50'nin altında seyretti.
Doğu Almanlar, Rus gazının yerel madenlerden çıkarılan kömürle ikame edilmesini isterken, Batı Almanlar, güneş ve rüzgar enerjisini tercih etti.

Çıkış takvimi uygulanabilir mi?

Sosyal Demokrat-Yeşiller-Hür Demokratlar hükümeti, Rus enerjisinden aşamalı olarak tamamen çıkma takvimi hazırladı, ancak Almanya'da evlerin yarısı doğalgazla ısınıyor, kimya, maden, tıp sanayinin çarkları Rusya'dan ithal edilen enerjiyle dönüyor.
GÖRÜŞ
‘Avrupa’da kısa veya orta vadede Rus enerji kaynaklarının sıfırlanması mümkün değil’

İşverenden de işçiden de aynı uyarı

Kimyasal ürünler devi BASF'ın CEO'su, Rus doğalgazından alternatif enerjiye veya başka bir tedarikçiye geçiş için en az 4 yıl gerektiğini söyleyerek, 2022 sonunda Rus gazından çıkışın boş hayal olduğuna işaret etti.

'Büyük gelir kaybı ve tarihi yükseklikte enflasyon olur'

Geçen hafta Almanya'nın en önde gelen 5 ekonomik araştırma merkezinden de 'ülkenin 2 yıl içinde GSYİH'de 220 milyar euro, yani yıllık ekonomik çıktının yüzde 6.5'inden fazlasını kaybedebileceği ve modern tarihin en yüksek enflasyonuna maruz kalabileceği' uyarısı geldi.
Ukrayna krizi
Almanya'dan 'Doğalgaz Acil Durum Planı'nda erken uyarı seviyesi: 'Depolar yüzde 25 kapasiteyle dolu'

'Almanya Rusya'dan daha çok zarar görür'

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Reiner Hoffmann da'Rus gaz-petrolüne AB çapında yaptırım uygulanmasından Almanya'nın ekonomisinin Rusya'dan bile daha çok zarar göreceği' uyarısında bulundu.

'Ukrayna'da yaşananları etkilemez'

ARD kanalına konuşan Hoffman, 'Rusya'dan enerji ithalatının yasaklanmasının Ukrayna'daki gidişatı etkilemeyeceği, ama Almanya'daki emek piyasasında önemli düşüşe neden olacağı ve tüm tedarik zincirlerinin çökmesini tetikleyeceğini' söyledi.
EKONOMİ
Almanya'da son 40 yılın en yükseği: Mart ayında enflasyon yüzde 7.3'e çıktı
Yorum yaz