Ukrayna krizi

Putin: Batı'nın Rus enerji tedarikçilerine baskısı, küresel ekonomiyi kaçınılmaz olarak etkileyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Rus enerji tedarikçilerine yönelik baskı girişimlerinin tüm küresel ekonomiyi kaçınılmaz olarak etkileyeceğini belirtti.
Sitede oku
Rus petrol ve gaz endüstrisinin durumunun ele aldığı toplantıda konuşan Putin, ihracatta ulusal para birimleriyle ödemelerin payını kardinal olarak artırma niyetinde olduklarını söyledi.
Rus yakıt ve enerji kompleksindeki sorunların en büyüğünün yaptırımlar nedeniyle ihracat tedarik zincirinin bozulmasından kaynakladığını belirten Putin, Rus enerji kaynaklarının ihracatıyla ilgili ödemelerde sorunlar yaşandığını ve bunun hasım ülkelerin bankalarının ödemelerin transferini geciktirmesinin bir sonucu olduğunu vurguladı.

'ABD'den enerji sevkiyatları, Avrupalıların yaşam düzeyini etkiliyor'

Hasım ülkeler arasındaki 'sözde partnerlerin' doğalgaz da dahil enerji kaynakları olmadan yapamayacaklarını itiraf ettiğine dikkat çeken Putin, "Şu anda Avrupa'da doğalgazın ikamesi bulunmuyor. Evet mümkün fakat şu anda yok. Herkes bunu anlıyor, şu anda piyasada serbest kapasite yok. Başta ABD olmak üzere diğer ülkelerden Avrupa'ya yapılacak sevkiyatlar ise, tüketiciler için katbekat pahalıya mal oluyor, insanların yaşam düzeyini ve Avrupa ekonomisinin rekabet kabiliyetini etkiliyor" dedi.
Batılı ülkelerin enerji konusundaki yanlış hesaplarını Rusya'ya yıkmaya çalıştığını kaydeden Putin şunları söyledi:
"En başında ciddi uzmanlar ve analistler, yeşil enerjiye hızlı geçişin yüksek maliyetler olmaksızın pratikte imkansız olduğu konusunda uyardı ve bunu kamuoyu önünde açıkladı. Pratikte her şey aynen öyle oldu. Şimdi (Batı için) kendi yanlış hesaplarını örtbas etmek ve bu konuda Rusya'yı suçlamak için harika bir neden daha ortaya çıktı."
Ukrayna krizi
Putin: Batı'nın işbirliğini reddetmesi, milyonlarca Avrupalıya darbe vurdu ve ABD'yi etkiledi

'Dış ticarette rubleye geçiş, sözünün eri olan öngörülebilir partnerlerle sürdürülebilir bağlar kurmak için önemli'

Hasım ülkelerin para birimlerinin reddedilmesinin stratejik bir görev olduğunu ve bunun yerine getirilmesinin Rusya'nın finansal ve ekonomik güvenliğinin sağlanması açısından önem arz ettiğini belirten Putin, "Dış ticaret sisteminde ulusal para birimleriyle ödemelerin payını kardinal olarak artırma niyetindeyiz. Bu alanlarda halihazırda önemli adımlar atılıyor ve buradaki temel görev, herhangi yabancı para biriminin Rus rublesine sorunsuzca ve gereken miktarda çevrilebilmesi için döviz piyasamızı bu geçişe hazırlamaktır. Bu stratejik görev, dış ticaret hacimlerinin korunması ve artırılması, sözünün eri olan ve ticari itibarına değer veren, kararlarının sonuçlarını anlayan öngörülebilir partnerlerle sürdürülebilir bağların kurulması için önemli" vurgusu yaptı.

'İhracatımızı güney ve doğudaki hızla gelişen pazarlara yönlendirmemiz önemli'

Hasım ülkelerin dengesiz ve sürekli değişen tutumunu dikkate almaları gerektiğine fakat önümüzdeki yıllarda kendi ulusal çıkarlarını esas almaları gerekeceğine işaret eden Putin, "İhracatı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Öngörülür gelecekte Batı'ya enerji kaynağı tedarikinin azalacağını dikkate alacağız. Bu nedenle son yılların eğilimini pekiştirmemiz ve ihracatımızı güney ve doğudaki hızla gelişen pazarlara yönlendirmemiz önemli. Bunun için temel altyapı tesisleri en kısa sürede belirlenmeli ve onların inşasına başlanmalıdır" diye konuştu.
Yorum yaz