NATO'nun 1999'da Yugoslavya'ya düzenlediği hava harekatının hedefi olan ve Batı'nın Ukrayna gerekçeli Rusya yaptırımlarını uygulamayan Sırbistan'a, hem ABD hem de NATO'nun Rusya'ya maddi destek vermemesi için baskı uyguladığı Çin'den askeri nakliye uçaklarının inmesi dikkat çekti.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in yeniden seçilmesinin ardından Belgrad'a inen Çin ordusuna ait 6 Y-20'nin taşıdığı kargo spekülasyon yarattı.
Medyaya konuşan askeri uzmanlara göre cumartesi günü Çin Hava Kuvvetleri uçakları tarafından Nikola Tesla Havaalanına getirilen kargo, sofistike uçak savar sistemleriydi.
Haberlerde bunun daha önce Çin ile Sırbistan arasında imzalanan anlaşma uyarınca Sırp ordusuna HQ-22 karadan havaya füze sistemleri teslimatı olduğu iddiasına yer verildi.
The Associated Press (AP) haber ajansı, bununla ilgili görüşünü sorduğu Sırbistan Savunma Bakanlığı'ndan yanıt alamadı.
Cumhurbaşkanı Vucic ise 'Sırp ordusunun en yeni gururunu salı ya da çarşamba günü takdim edeceğini' söyleyerek 2019'da anlaşması yapılan orta menzilli füze teslimatını adeta teyit etti.
Diğer yandan Pekin, Sırbistan'a düzenli askeri malzeme teslimatını gerçekleştirdikleri açıklamasıyla yetindi.
'Operasyonun iki ülkenin yıllık işbirliği planının parçası olduğu, üçüncü tarafları hedef almadığı ve halihazırdaki durumla bir ilgisinin olmadığı' açıklamasını yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, başka ayrıntı vermedi.
Türk ve Bulgar hava sahasından uçtular
Uzmanlar, en az iki NATO üyesi ülkenin, Türkiye ve Bulgaristan'ın hava sahası üzerinden Sırbistan'a silah teslimatını 'Çin'in büyüyen küresel erişiminin bir göstergesi' olarak değerlendirdi.
'Şok etkisi yarattı'
Online dergi The Warzone, "Y-20'lerin görünümü, tek tek bir dizi uçuşunun aksine topluca uçtuklarından şok etkisi yarattı. Sayısı kaç olursa olsun Y-20'nin Avrupa'daki varlığı henüz oldukça yeni bir gelişme" diye yazdı.
'Çin'in stratejik ulaşım kabiliyetlerini sergiledi'
Sırp askeri analist Aleksandar Radic, "Çinliler kendi güç gösterilerini gerçekleştirdi" dedi.
Çin Komünist Partisi bağlantılı gazete Global Times, Çinli savunma analistlerinin 'Çin'in yerli üretim büyük nakliye uçağının şimdiye kadarki en büyük denizaşırı operasyonunu gerçekleştirerek ülkenin stratejik ulaşım kabiliyetlerini sergilediği' yorumunu aktardı.
Kökleri 1999'a uzanıyor
NATO'nun Çin'in Belgrad Büyükelçiliğini de vurduğu 1999 Yugoslavya harekatının açtığı kapıdan 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı Sırbistan'ın yanısıra Rusya ve Çin de tanımıyor.