Ukrayna krizi

Mişustin: Rusya'dan çıkacak yabancı şirketlerin işletmeleri faaliyetlerine devam etmeli

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, ülkeden çıkma kararı alan yabancı şirketlerin yerel işletmelerinin faaliyetlerini sürdürmesi, istihdam alanlarının korunması için çalışmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.
Sitede oku
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'ya ekonomideki durumla ilgili bir rapor sunan Mişustin, Moskova'nın yabancı şirketlerle yapıcı diyaloğa her zamanki gibi açık olduğunu belirterek "Rusya, yabancı şirketlerin ülkedeki projelerinde yürüttükleri çalışmalara ve sergiledikleri çabalara saygı duyuyor. Ancak yine de gitmek zorundaysanız, işletmeniz çalışmasına devam etmeli. Zira bu istihdam sağlıyor. Vatandaşlarımız oralarda çalışıyor. Onların çıkarlarının korunması bizim önceliğimiz. İnsanların yaşam düzeyi, yabancı siyasetçilerin kaprislerine bağlı olamaz" dedi.
Ukrayna'daki özel askeri harekat nedeniyle Rusya'ya karşı ekonomik savaş başlatıldığını ancak Moskova'nın Batı'nın eşi görülmemiş yaptırımlarına daha önce dayanmayı başardığını anımsattı.

'Tüm siyasi ihtilafları bir kenara bırakıp birlik olmalıyız'

Duma'daki partilerin temsilcilerine seslenen Mişustin, bugünkü meydan okumalar karşısında tüm siyasi ihtilafların bir kenara bırakılması ve halkın çıkarlarının korunması, Devlet Başkanı Putin'in koyduğu hedeflere ulaşılması için birlik olunması gerektiğini vurguladı.

'Rusya'nın son 30 yılda karşı karşıya kaldığı en zor durum'

Mevcut durumu Rusya'nın son 30 yılda karşı karşıya kaldığı en zor durum olarak niteleyen Mişustin, Rusya'yı küresel ekonomiden tecrit etmek isteyenlerin başarılı olamayacağının altını çizdi.
Son yıllarda önce pandemi, daha sonra hasım ülkelerin eylemleri sonucu oluşan durumun yerli ürünlerin üretiminin artırılmasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdiğini söyleyen Mişustin, Rusya'nın tahıl, bitkisel yağ, balık ve et ihtiyacının yüzde 100'den fazlasını, patates, süt ve sebze ihtiyacının da yüzde 80'den fazlasını kendi kendine sağlayabildiğine dikkat çekti.
Ukrayna krizi
Kremlin: Batı’nın, Putin’in ailesine dönük yaptırımları kontrolden çıkmış politikasının devamı

'Rus ekonomisinin yeni koşullara uyum sağlaması için 6 aya ihtiyacı var'

Öte yandan Mişustin, “Ekonominin yeniden yapılanması için zamana ihtiyacı var. Bu tür bir darbe karşısında yeniden yapılanmak için önünüzde en az 6 ayınızın olması gerekiyor” dedi.
Rusya’da 2022'de bütçe fazlası olmayacağını, elde edilen tüm gelirlerin harcanacağını belirten Mişustin, “Hükümetin herhangi özel bir imkana sahip olmayacağını anlamamız gerekiyor. Bütçe fazlamız sıfır. Para ayırma gibi bir durumumuz olmayacak, ekonomiden aldığımız her şeyi harcayacağız. Ancak, kilit oranın düşürülmesiyle bağlantılı olarak ipotek oranını düşürme imkanı olacak” diye konuştu.

‘Ülke dışındaki Rus varlıklarının dondurulması tam bir korsanlık’

Batı yaptırımlarından en fazla etkilenen sektörün Rus finans sistemi olduğunu kaydeden Mişustin, ülke dışındaki Rus varlıklarının dondurulmasını tam bir korsanlık olarak nitelendirdi.
Rusya Başbakanı, “Batı yaptırımlarından en fazla etkilenen Rus finans sistemi oldu. Hasım ülkeler tipik korsan uygulamalarına dönmekten daha iyi bir yol bulamadılar. Varlıkları dondurarak aslında ülkemizi soydular” ifadelerini kullandı.
Mişustin, Rusya'ya yönelik kısıtlamaların sayısının 6 bini aştığını ve bugüne kadar diğer ülkelere uygulanan yaptırımların hepsinden fazla olduğuna vurgu yaparak, yaptırımların amacının panik yaratmak ve ‘her bireye darbe vurmak’ olduğunu kaydetti.
Başbakan ayrıca, Rus projelerine zaman ve emeğin yanı sıra milyarlarca dolar yatırım yapan küresel şirketlere siyasi baskı uygulandığını da sözlerine ekledi.
Ukrayna krizi
CANLI | AB, Rusya'ya 5. yaptırım paketini açıkladı
Yorum yaz